Убийствата на християни – ежедневие в Нигерия

0

Измина една година, откакто студентка-християнка беше убита с камъни и подпалена от свои състуденти в Нигерия, след като изрази благодарност на Исус Христос в съобщение в WhatsApp, и до момента никой не е обвинен в нейното убийство.

 

Д…

Убийствата на християни – ежедневие в Нигерия

Убийствата на християни – ежедневие в Нигерия

Убийствата на християни - ежедневие в Нигерия
Измина една година, откакто студентка-християнка беше убита с камъни и подпалена от свои състуденти в Нигерия, след като изрази благодарност на Исус Христос в съобщение в WhatsApp, и до момента никой не е обвинен в нейното убийство.

 

Дебора Самуел е нападната и убита за предполагаемо „богохулство“ от мюсюлмански студенти в нейния университет в северозападния щат Сокото през май 2022 г.

 

Тя публикува гласово съобщение в групов чат на WhatsApp за студенти от колежа по образование Chehu Shagari в Сокото, след което получава редица смъртни заплахи. След това тълпа я убива с камъни и подпалва тялото ѝ, преди да може да бъде отведена на безопасно място.

 

Каролайн Дъфийлд от OpenDoors е сътрудник за Нигерия и е била в страната по време на събитието. Тя казва: „Дебора пише в група в Whatsapp, където я питат как се е справила толкова добре с изпитите си. И тя благодари на Исус. И по-късно тя споменава хората, които публикуват молитви в WhatsApp. Така че всичко това предизвика раздразнение от нейните съученици.

 

„Настъпва паника в нейното общежитие. И след час има тълпа от съученици, млади мъже от колежа, крещяща тълпа. Първоначално нейни приятели се опитват да я настанят в безопасна стая и охраната се опитва да я защити, но тълпата става толкова голяма, че охраната е затруднена. Дебора е извлечена на територията на колежа и  понася много продължителна ужасяваща смърт. Гледала съм видеоклиповете. Ужасно е това, което ѝ се случва на обществено място, на място, където тя трябва да е в безопасност."

 

Една година по-късно полицията не е арестувала нито един заподозрян за нейното убийство, въпреки че се е случило на видно място и е било записано на мобилни телефони. Дъфийлд твърди, че могат да бъдат повдигнати обвинения срещу нейните извършители.

 

„Социалните медии по това време миналата година в Нигерия бяха изпълнени с видеоклипове. Лицата са много видими в тези видеоклипове в групата WhatsApp. Студентите изпратиха смъртни заплахи към нея и всички телефонни номера в тази група Whatsapp бяха регистрирани от NIN система в Нигерия.

 

„Властите без съмнение знаят точно с кого си имат работа.

 

Двама заподозрени бяха задържани малко след нападението. Те обаче бяха обвинени в "престъпен сговор и подбуждане към обществени безредици", а не в убийство и освободени без задържане.

 

Нигерийските власти бяха критикувани, че не потърсиха отговорност от никого за убийството на Дебора. Говорител на полицията в Абуджа, твърди, че някои от извършителите в момента са в затвора и са изправени пред съд. Въпреки това, не са представени имена или доказателства в подкрепа на това, оставяйки мнозина скептични.

 

Благотворителната организация, която следи за преследваните християни OpenDoors казва, че липсата на съдебно преследване „илюстрира безнаказаността, която е станала ендемична в Нигерия, особено когато жертвите са християни в северните части на страната“. Според изследването на благотворителната организация повече от 5000 християни са загинали за вярата си в Нигерия през 2022 г.

 

През последните 10 години Дъфийлд съобщава, че е имало скок на ислямисткото насилие в радикални ислямистки групи в Нигерия, докато „ситуацията със сигурността в страната драстично се е влошила“.

 

Фалшиви обвинения в богохулство са използвани за атакуване на християни в Северна Нигерия, където щатите са приели наказателни кодекси, базирани на строг ислямски „шериатски“ правен кодекс. Християните на север също са изправени пред заплахата от тормоз, дискриминация и отвличане заради своите вярвания.

 

Дъфийлд казва, че смъртта в ръцете на ислямистки групи "се превръща в ежедневие и ужасяваща реалност" в Нигерия. „Със сигурност има атмосфера на дълбок страх и желание на властите да си затворят очите в случай, когато някой е обвинен в богохулство.“

 

„Това е най-смъртоносното място за християните в света, като всеки ден около 14 християни умират заради вярата си“, добави тя.

 

Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.