Царят победител

0

Често, когато Исус извършваше чудо, Той казваше нещо от рода: „Не казвайте на никого за това. Моето време още не е дошло.”

 

Но в крайна сметка Неговото време наистина дойде. Настъпи времето Той да отиде и доброволно да умре…

Царят победител

Царят победител

Царят победител
Често, когато Исус извършваше чудо, Той казваше нещо от рода: „Не казвайте на никого за това. Моето време още не е дошло.”

 

Но в крайна сметка Неговото време наистина дойде. Настъпи времето Той да отиде и доброволно да умре на кръста. И в деня, който празнуваме като Цветница, Исус направи нещо, което бихме могли да наречем истинско привличане на вниманието: Той влезе в Ерусалим на магаре.

 

Сега може да ни се стори странно, че Исус е влязъл в Ерусалим на това, което смятаме за скромно създание. От наша гледна точка може би арабски жребец би бил по-подходящ.

 

Въпреки това значението не е загубено от римляните или евреите. Това беше перфектният избор. В римската култура герой, завръщащ се победоносно от война, се качвал на магаре, докато тълпата поставяла пред него палмови клонки. За римляните Исус действително се беше обявил за цар.

 

Освен това евреите знаеха, че когато дойде Месията, Той щеше да язди магаре. Говорейки чрез пророк Захария, Бог каза: „Весели се, хора на Сион! Викайте победоносно, о, хора на Йерусалим! Вижте, вашият крал идва при вас. Той е праведен и победител, но въпреки това е смирен, яздещ магаре – яздещ осле” (Захария 9:9 NLT).

 

Това беше нещо много значимо и хората го разбраха. Добавете към това факта, че Исус беше издирван човек. За главата му беше определена цена. Водещите свещеници и фарисеи бяха казали, че ако някой знае къде е Исус, трябва незабавно да го съобщи.

 

Исус вършеше Божията воля. За римляните Той се обявяваше за завоевател. А пред евреите Той се обявяваше за Месията. Исус не влезе в Ерусалим като безпомощна жертва. Той пристигна като мощен победител, маршируващ смело в битка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.