Трети пол влезе тайно в клас

0
Трети пол влезе тайно в клас

Трети пол влезе тайно в клас

Третият пол влиза в клас чрез електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас.

Когато свършат с отговорите, те трябва да дадат информация за себе си. Децата имат няколко опции: „момиче“, „момче“, „друго“, или „предпочитам да не казвам“. Същият избор имат и преподавателите, пише в. „Телегаф“.

Скандалът с тайното прокарване на третия пол в българските училища се разгаря. Директори на столични школа вече масово бойкотират анкетата на Европейската комисия, в която децата трябва да отбелязват дали са „момчета“, „момичета“ или „друго“.

Шокиращият въпрос е свързан с джендър идеологията и алармира родителите. Потресени, че деца на 9 години са принудени да се запознават с третия пол, те са отказали наследниците им да попълват анкетата. Пред медията политици и анализатори  заявиха, че въпросът е скандален и неадекватен, а освен това е прокаран тайно в училищата в разрез с конституцията на България, според която има два пола – биологичните мъжки и женски. Спорната анкета е и в едно от столичните училища, чиято директорка бе сред първите, сигнализирали за проблема. „Все още от Министерство на образованието не дават указания как да се процедира с провеждането на допитването. „Ние сами не можем да изтрием въпроса, чакаме от министерството да кажат дали ще отпадне“, заяви директорката Николчева. От МОН се оправдаха за скандалното си мълчание по горещия казус с обяснението, че министър Красимир Вълчев вече е коментирал темата и чака отговора на ЕК.

Програмата SELFIE  (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) стартира у нас в края на миналата година и се очаква да обхване над 200 школа в цялата страна. В анкетата въпросите са групирани в 6 тематични области. Сред тях има много запитвания относно достъпа до интернет в училищата. Също така учениците отговарят и за обучението, оценяването и материалната база. Повечето училища още не са стартирали попълването на въпросниците, защото директори искат да променят част от тях.

„В информацията за попълващия бих премахнала опцията „друго“ в градата за пола“, призна Надежда Николчева, директор на столичното 31 СУЧЕМ. „Мисля, че е объркващо, би предизвикало иронично отношение към половата принадлежност“, каза още тя. Освен това директорката смята, че въпросът за пола няма нищо общо с дигитализаията. Надежда Николчева ще остави възможността на учениците да не споделят пола си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.