Интервю с Данаил Танев

0
Интервю с Данаил Танев

Интервю с Данаил Танев

Интервюто взе Детелина Дамянова

За втора поредна година организирате хвалебна конференция.
Да, но с разликата, че това не е конференция, а събиране за общение между хвалители и хора на изкуството в България. Време, в което да се свържем, да споделяме, да се насърчаваме, да си служим взаимно, да дискутираме, да се покланяме на Бог… Няма да има проповеди, поучения и т.н. Атмосферата е много свободна и семейна.
Сега  ще бъде два дни, защо така решихте? Да не би с всяка изминала година, дните за следващата конференция да се увеличават? Да очакваме ли догодина тя да бъде 3 дни?
Миналата година също беше два дни. Започваме в петък вечер, когато ще има само свободно общуване. А в събота програмата е по-организирана.
Защо този път няма да е в Сливен? Нали вие я ръководите?
Бих казал, че аз координирам нещата. Не съм единствения, който участва в организацията. В случая работим в екип и с други хора, като Цецо от „Прелом”, Светли от Ловеч, в случая с домакините от църква „Месия” в Стара Загора и други. Също, когато се срещам с хвалители от цялата страна, говорим за тези събирания, черпя идеи и се вслушвам в гледните им точки. Това събитие е плод на желанието на много църкви в България, чиито имена няма да изброявам, понеже списъкът е дълъг, пък и да не пропусна някой. Така че моята задача е най-вече да събера всички тези идеи в едно цяло.
Относно града, още от началото идеята беше да го правим в различни градове, така че действаме по план. Това не е събитие на църква, организация или личност. То принадлежи на всички нас, хвалителите в България, и целим да помогнем на всеки да го почувства такова.
Кога и къде ще се проведе тя?
Започваме на 4-ти май (петък) в 18:00ч. и ще завършим в събота около 14:30. Домакини са църква Месия – Стара Загора.
На 5 май е концертът на „Ново Поколение” в София. Няма ли да се затрудни избора на хора, които се колебаят къде да отидат? Защо точно тези дати избрахте?
Още в началото на март коментирахме със Сашо от „Ново Поколение” тези две събития. Първоначално мислихме да направим срещата в средата на април. Но го отменихме за 4 и 5 май, понеже „Ново Поколение” плануваха да си правят концерта в средата на април. Малко след като го обявихме, се оказало, че единствената свободна дата за залата, в която ще е концерта, е 5 май. Наистина се получава неудобно, но понякога не всичко зависи от нас.
Когато това неприятно съвпадение се получи, се чухме със Сашо и искахме да дадем ясен сигнал, че това не е поради независимост или незаинтересованост на “Ново Поколение” към събитието в Стара Загора. Дори Сашо прати един e-mail до всички хора, с които имаме връзка, и изрази съжалението си за станалото. Така че, не се притеснявайте, въпреки случилото се, продължаваме да сме единни и да се подкрепяме.
А и събирането в Стара Загора ще свърши към 14:30 така, че който желае да е на концерта, ще има време да отиде до София и да присъства.
Има ли някаква тема  или просто общение като преди?
Главната цел на това събиране е общение. Мисля, че в България вече има много конференции и събития, които служат прекрасно на Тялото Христово като ресурс. Но като че ли вакуумът за общение все още остава незапълнен. Особено ние, като творци, изпитваме голяма нужда от това – да се съберем и да прекараме време със „себеподобни”.  Знам от опит, че Бог често използва взаимоотношенията и общението, за да прави неща в живота ни, които понякога и 10 проповеди не могат да извършат. (Не казвам, че едното е по-добро от другото, а че и проповядването, и взаимоотношенията имат своята роля в живота ни.) Така че Бог може да изненада всеки от нас на това събиране!
Кой ще бъде гост говорител, ако има такъв въобще?
Гост говорител ще бъде Святият Дух. Той ще говори, чрез всеки, който е на Негово разположение.
Ще се коментират ли пак текстовете на песните и това, те да се пеят с еднакъв текст в цялата страна?
Не сме спирали да работим по този въпрос и мисля, че напоследък има обнадеждаващ напредък. До сега успяхме да изградим много добра система за комуникация, която помага на превеждащите да синхронизират работата си с всички. Също написахме черно на бяло правила и стандарти за превеждане на текстове, за да може преводите да са съгласувани с музикалните и езиковите стандарти.
Не мога да говоря за 100% успех, но със сигурност преводите, направени през последната година, са много по-координирани и все по-рядко излизат различни версии. Даже наскоро се преведе една песен, която се оказа, че е била вече преведена. Тогава хората, превели по-рано песента, проявиха голямо смирение и зрялост. Те видяха, че втория превод беше много по-издържан и решиха да се откажат от техния (който бяха пели много малко и не се беше разпространил), и да популяризираме по-добрия. Такива случаи ме изпълват с надежда, че Тялото Христово узрява и вижда Царството, като много по-велика кауза от личности, църкви и институции.
Ще има ли нещо ново и различно от миналата година? Ако някой е идвал, може да си каже:”Аз, знам как е.Този път ще пропусна”.
Който е идвал миналия път, по-скоро би си казал „В никакъв случай не трябва да пропускам това събиране.” Спомням си, че когато приключихме, хората бяха благословени, но в същото време и недоволни, че беше за толкова кратко време. Не искаха да си тръгват. Миналия път беше само старт, загрявка. С всеки път ще става по-хубаво. Защо ли? Много естествено е. Когато се запознаеш с някой и ти е приятно да общуващ с него, да искаш да се събирате отново и отново… Едва ли може да твърдиш, че за 45 минути си опознал някого напълно и няма за какво повече да се събираш с него. Така, че миналият беше само „предястие” .
Ще има ли равносметка от това какво е било преди, сега и какво да се очаква за бъдеще от подобен вид събирания на лидерите на хвалебни тимове ?
Да, разбира се. Аз много държа на обратната връзка и вече сме планували как да я осъществим. Всичко, което правим е с план и перспектива. Това не са хаотични събирания. Те определено са в много свободен формат, но в същото време с ясни цели – качествено общение, да си служим взаимно, да създаваме приятелства и взаимоотношения помежду си, да чуем сърцата си, да създадем платформа, чрез която хора да се свързват дори в общи проекти. До голяма степен това събитие създава среда. А от там нататък много зависи от активността на всеки присъстващ. Ако човек стои там само като консуматор, ще пропусне много. Така че, ако ще идваш на това събитие, подготви се да се запознаваш с много хора. Не чакай да идват при теб да се запознавате и общувате. Ти бъди активният! Не знаеш с кого Бог може да те свърже и да промени живота ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.