Светът надхвърли 8 милиарда – най-голям ръст в Африка

0

Във вторник светът достигна нов крайъгълен камък. Световното население е достигнало 8 милиарда души, съобщава прогнозата на ООН.

 

ООН и други държавни служители кършат ръце заради така наречената пренаселеност на планетата. Но икономич…

Светът надхвърли 8 милиарда – най-голям ръст в Африка

Светът надхвърли 8 милиарда – най-голям ръст в Африка

Светът надхвърли 8 милиарда - най-голям ръст в Африка
Във вторник светът достигна нов крайъгълен камък. Световното население е достигнало 8 милиарда души, съобщава прогнозата на ООН.

 

ООН и други държавни служители кършат ръце заради така наречената пренаселеност на планетата. Но икономическите експерти посочват, че нарастването на населението може да доведе до икономически растеж, който е добър за всички.

 

По-голямата част от световния растеж се случва в Субсахарска Африка. Населението в региона нараства с 2,5 процента – повече от три пъти над средното за света.

 

В тази част на света децата все още се възприемат като благословение от Бога, защото могат да помогнат в издръжката на възрастните. „В Нигерия вярваме, че Бог е този, който дава децата“, казва Юнис Азими, застрахователен брокер в Лагос и майка на три деца. „Ние смятаме, че колкото повече деца имаме, толкова повече са ползите.“

 

Дори левите теоретици на климата казват, че нарастването на населението в тези страни не "застрашава планетата". „Населението не е проблемът, проблемът е начинът, по който консумираме – нека променим моделите си на потребление“, коментира Чарлз Кени, старши сътрудник в Центъра за глобално развитие във Вашингтон.

 

Китай все още е най-населената нация на земята, но се очаква Индия да го надмине през следващата година.

 

САЩ са на трето място с население, което вече е достигнало 337 милиона души. Но темпът на растеж в САЩ през 2021 г. беше едва 0,1%, най-ниският от основаването на страната.

 

Междувременно ООН признава, че процентът на населението всъщност се очаква да спадне с 1% или повече в 61 държави.

 

ООН прогнозира, че населението на света ще достигне около 8,5 милиарда през 2030 г., 9,7 милиарда през 2050 г. и 10,4 милиарда през 2100 г.

 

Източник: CBN News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.