Псалом 127

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД.
Тема и структура на псалома
“Поклонническа песен.” Това очевидно е изкачване едно стъпало по-високо от предишния псалом, къ…

Псалом 127

Псалом 127

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД.

Тема и структура на псалома

“Поклонническа песен.” Това очевидно е изкачване едно стъпало по-високо от предишния псалом, където имаше само намек за начина, по който може да бъде изграден един дом, а тук виждаме този дом построен и украсен със семейно блаженство в резултат на Божието благословение. Явно има напредване на възрастта, тъй като тук се говори не само за децата, а и за децата на децата; а също така се увеличава и блаженството, защото децата, които в последния псалом бяха стрели, тук са маслинени клонки, и вместо със “съдебно дело с враговете” (Псалом 126:5), тук псаломът завършва с думите: “Мир да бъде в Израил!” (Псалом 127:6). Така ние стъпка по стъпка се издигаме все по-високо и пеем песни, докато се изкачваме.

Това е семеен химн, песен подходяща за брак, за празнуване на раждането на дете или за всеки ден, в който щастливото семейство се е събрало, за да хвали Господа. Както във всички други песни на възкачванията, тук е поставен специален акцент върху Сион и Ерусалим, които са изрично споменати. Този псалом завършва като Псалом 124, Псалом 129 и Псалом 130, с намек за Израел. Това е кратка песен, но изключително дълбока и изразителна. Нейната поезия е на най-високо ниво. Може би тя би била най-добре оценена в нашата страна (Англия - бел. прев.), защото ние, като никой друг народ, обичаме да пеем: “Home, sweet home” (“Дом, скъп дом”, песен от 19-и век на сър Хенри Бишъп и Джон Хауърд Пейн - бел. прев.)."

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.