Рекорден брой евреи се завръщат в Израел

0

Очаква се Израел да приеме рекорден брой евреи от различни страни по света  през 2022 г., тъй като официални лица прогнозират продължаващо нарастване на броя на имиграцията.

 

През цялата еврейска календарна година 5782, която запо…

Рекорден брой евреи се завръщат в Израел

Рекорден брой евреи се завръщат в Израел

Рекорден брой евреи се завръщат в Израел
Очаква се Израел да приеме рекорден брой евреи от различни страни по света  през 2022 г., тъй като официални лица прогнозират продължаващо нарастване на броя на имиграцията.

 

През цялата еврейска календарна година 5782, която започна на 7 септември 2021 г. и завърши на 25 септември 2022 г., 60 000 души са пристигнали в еврейската държава.

 

Новите данни, публикувани от израелското министерство на прибралите се в Израел евреи, показват, че нивата на имиграция достигат 20-годишен връх.

 

Министерството коментира още, че очаква общо 64 000 нови имигранти да пристигнат в Израел до края на годината, което означава, че от 2012 г. над 320 000 души са имигрирали в еврейската държава.

 

Ако са точни, прогнозите за 2022 г. ще отбележат най-големия брой имигранти в Израел за една година от 1999 г. насам, когато страната посрещна повече от 76 000 новодошли – цифра, която намалява стабилно след избухването на втората палестинска интифада през 2000 г.

 

Сред пристигащите през миналата година почти половината (47 процента) идват от Русия, докато една четвърт пристига от Украйна. Министерството предполага, че повишената имиграция вероятно ще продължи известно време.

 

Друга инициатива, операция Цур Израел, също се очаква да доведе около 1500 имигранти от Етиопия. Схемата стартира през декември 2020 г., за да обедини много етиопски израелци с роднини и досега вече е транспортирала около 3500 души в Израел.

 

Над половината (63 процента от всички имигранти, които са се преместили в Израел през последните 12 месеца, са в трудоспособна възраст. Над една четвърт (27 процента) са на възраст от 18 до 35 години, докато 21 процента са между 36 и 50 години. 15 на процента са на възраст от 51 до 65 години, докато почти една четвърт (23 процента) са под 18. Само 14 процента от наскоро пристигналите са над 65 години.

 

Министерството заяви, че средната възраст на пристигащите означава, че те вероятно ще бъдат „критичен тласък за израелската икономика“. Те също така подчертаха разнообразните умения на имигрантите от последното десетилетие, хиляди от които са изследователи, лекари, войници или хора с други професии.

 

Докато над 6000 нови имигранти са се установили в Тел Авив, Хайфа и Нетания, Ерусалим също е популярна дестинация, превръщайки се в дом на около 4300 новопристигнали. Бат Ям, Ашкелон, Бейт Шемеш, Нахария, Ашдод и Ришон ле Цион също са сред 10-те най-добри дестинации за наскоро завърналите се евреи.

 

Министърът на имиграцията на Израел Пнина Тамано-Шата каза, че „се моли следващата година да празнуваме тук с още десетки хиляди нови имигранти в Ерусалим“.

 

Очевидно библейските обещания се изпълняват.

 

Източник: Jewish Chronicle

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.