Разказ за необикновената смелост на едно момиче

0

“Смелостта не е просто една от добродетелите, а проявлението на всяка добродетел в момент на изпитание, тоест в момента на най-висша реалност.” (К. С. Луис)

 

Сигурно сте чували обяснението, че Библията представлява библиоте…

Разказ за необикновената смелост на едно момиче

Разказ за необикновената смелост на едно момиче

Разказ за необикновената смелост на едно момиче
“Смелостта не е просто една от добродетелите, а проявлението на всяка добродетел в момент на изпитание, тоест в момента на най-висша реалност.” (К. С. Луис)

 

Сигурно сте чували обяснението, че Библията представлява библиотека. В нея се съдържат 66 отделни книги, които макар да се различават по стил и жанр, се спояват здраво от една небесна смислова нишка на общата история на взимоотношенията между Твореца и човешките създания. Този божествен литературен сборник е изпълнен с разкази за различни човеци, които в особени обстоятелства са взели трудни решения, със съдбоносно значение за цялото човечество. Мисля, че една от най- запомнящите се реплики в библейските текстове е: “Не бой се!”

 

Срещнеш ли тази фраза, става ясно, че трябва да затегнеш коланите – започва вълнуващата история на някой истински човек – по- истински от супергерой в популярен комикс или екшън филм.

 

Авраам тръгна в неизвестното и даде начало на един велик народ. Но преди това Бог му даде кураж: “Не бой се, Авраме; Аз съм твой щит.” (Битие‬ ‭15:1‬)

 

Исаак продължи делото на баща си със същата смелост, вдъхната свише: “Господ му се яви през същата нощ и каза: Аз съм Бог на баща ти Авраам; не бой се, защото Аз съм с тебе.” (Битие‬ ‭26:24‬)

 

И Яков получи доза от думите на кураж: “Аз съм Бог, Бог на баща ти;не бой се да слезеш в Египет, защото ще те направя там велик народ.” (Битие‬ ‭46:3‬) И още редица други библейски герои след тях…

 

Изглежда, че Бог е неизменчив и верен. На Израил, на племената му, на отделни човеци, в различни времена и ситуации, Бог идваше навреме- да затвърди увереност и да вдъхне кураж на Своите партньори в общия им път.

 

Преди около две хиляди години един от най- значимите Божии партньори в Неговите планове се оказа младо момиче с голямо сърце. Живееше във време, когато народът ѝ беше под чуждо владичество и горестно очакваше обещания Спасител – Месия. В личен план ситуацията също не изглеждаше лесна. Тя още не беше нагазила в големия свят. Току що се беше сгодила (вероятно уговорен от баща ѝ брак). Тъкмо събираше смелост да се пренастрои от живот под закрилата на баща си към такъв под грижата на бъдещия си съпруг – знаеше какво е да зависиш напълно от волята на някой друг и колко ценно е да имаш доверие, че този някой с власт над теб е добронамерен. И все пак неизвестното е страшно, много страшно. Да предадеш съдбата си в чужди ръце изисква почти нечовешки кураж. Ето в такъв труден момент на житейската пътека и раменете на една млада, невинна Мария се стовари тежестта на целия свят.

 

Един от малкото ангели, чиито имена сме чували- Гавриил, бе изпратен от Бога в галилейския град Назарет, при нашата девица- героиня, сгодена за мъж на име Йосиф, от Давидовия дом. Дори ангелът не се стърпя да се възхити на девойката и нейната бъдеща история. Каза ѝ:

 

“Здравей, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.”

 

А тя много се смути.

 

Ако човек е чел историите на Авраам, Исаак, Яков, Йосиф, Мойсей или Давид, в тази част на историята ще затаи дъх в очакване да види Божията вярност. И няма да се разочарова – Гавриил носеше поредната доза кураж за сегашния Божий партньор.

 

“Не бой се, Мария, защото си придобила Божието благоволение. И, ето, ще заченеш в утробата си и ще родиш Син, Когото ще наречеш Исус. Той ще бъде велик и ще бъде наречен Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давид. Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му няма да има край.” “Святият Дух ще дойде върху теб и силата на Всевишния ще те осени; затова и Святият, Който ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син… за Бога няма нищо невъзможно.”

 

‭‭Не знам колко време е отнело на Мария да осмисли думите от небесното послание. Сигурна съм, че е познавала в дълбочина историята на своя народ и прорчествата за идещия Месия. Дали е очаквала страшна съдба за детето си още от този първи момент, не знам. Най- малкото е знаела, че ѝ предстои размирно време- може би развален годеж, със сигурност жлъчни подигравки за преждевременна бременност, обществена изолация, трудно детство на първородното си дете… имаше куп неизбежни тревоги… и все пак грабна в сърцето си боговдъхновения кураж и взе правилното решение:

 

“Ето Господнята слугиня пред тебе; нека ми бъде според твоите думи.”

 

Мария беше сред първите, които научиха за най-великото чудо и заеха пряка роля в изпълнението на Голямото пророчество. Но чудесата, знаменията и небесните посещения имат цена, тежка цена. Те са началото на приключение, което изисква саможертвеност, оковаване на собствената себичност, смелост и кураж. Жената, която днес всички облажаваме, се налагаше всеки ден в продължение повече от три десетилетия да притаява дъх, да стиска зъби и юмруци, да преглъща болки и тревоги и в един труден апогей да наблюдава страданията и смъртта на собствения си Син. Едно младо момиче порасна във вярност, преданост и познаване на Бога заедно с Божественото си (и човешко) дете.

 

Мария беше покорна. Доверието ѝ в Бога я научи се да не се бои. Библията винаги е твърдяла, че има само един вид специфичен страх, който произвежда мъдрост – страхът от Бога. Точно той дава безподобна смелост тук на земята. Смелост да устоиш на човешки заплахи, подигравки, нападки и дори на човешка агресия и насилие. Такава смелост, която учи човек да не се бои от онези, които могат да наранят само тялото.

 

“Убеден съм, че смелостта е най-рядката от всички добри черти. Има много повече мили и честни хора, отколкото има смели хора. За съжаление обаче в битката срещу злото всички добри черти в света постигат твърде малко, когато не са придружени от смелост”. (Денис Прегър, Рационалната Библия)

 

Историята се крепи на онези моменти в нея, когато някой покорен на Бога е проявил така нужния кураж. Затова с възхищение четем и разказваме за Мария, за смелата Мария с желязна воля и гръбнак от стомана.

 

Всеки човек от всяка епоха има нужда да знае историята на Мария и Божественото дете. Да приготви себе си да чуе думите и да засади в сърцето си семената на куража, така че да тръгне на свято приключение с Небесния партньор:

 

“Не бой се!”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.