Псалом 90

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом няма заглавие и не можем да посочим със сигурност неговия автор или времето на …

Псалом 90

Псалом 90

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом няма заглавие и не можем да посочим със сигурност неговия автор или времето на написването му. Еврейските мислители смятат, че при липсата на име в заглавието на псалома за негов автор може да се счита този, който е написал предходния псалом. В такъв случай това е псалом на Мойсей, Божия човек. В текста има много изрази, подобни на използваните от Мойсей във Второзаконие, а освен това и някои характерни идиоми показват, че най-вероятно той е авторът. Исус Навин и Халев, които напълно последваха Господа, са изключително подходяща илюстрация на казаното в този псалом, тъй като те бяха благословени с дългоденствие като награда за пребъдването им в Бога. Всичко това показва, че не е изключено този псалом да е написан от Мойсей, но все пак не се осмелявам да го твърдя със сигурност. Ако тази несравнима песен е излязла изпод перото на Давид, то не мога да се съглася с онези, които твърдят, че той я е посветил на прекратяването на мора, опустошил Ерусалим заради преброяването на народа. Давид едва ли би могъл да напише за себе си, че тогава е видял “възмездието на нечестивите”, понеже това противоречи на неговото собствено изявление: “Ето аз съгреших, аз извърших зло. Но тези овце какво са извършили?” (Второ Царе 24:17 – бел. ред.). Освен това остава без обяснение липсата на каквото и да е споменаване на жертвоприношението, извършено в Сион, понеже би било необичайно при покаянието си Давид да не каже нещо за изкупителната жертва и поръсването с кръв.

В целия Псалтир няма по-насърчителен псалом от този. Той звучи тържествено и внушително, възпявайки чудесата на вярата. Един германски лекар обичаше да казва за него, че това е най-добрата защита по време на холера. И наистина, този псалом действително е небесен лек срещу мор и напасти. Човек, който е приел неговите истини в сърцето си, няма да се уплаши, дори ако Лондон отново се превърне в лазарет и гробищата се препълнят.

Ст. 1-2 описват състоянието на благочестивите хора, ст. 3-8 – тяхната безопасност, ст. 9-10 – тяхното жилище, в ст. 11-13 се говори за ангелите, които служат на праведните, в ст. 14-16 – за Божието покровителство над светиите и Неговата грижа за тях.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.