Псалом 89

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Молитва на Божия човек Мойсей.” Правени са много опити да се докаже, че Мойсей не е написал…

Псалом 89

Псалом 89

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Молитва на Божия човек Мойсей.” Правени са много опити да се докаже, че Мойсей не е написал този псалом, но аз оставам непоколебим в убеждението, че той е авторът. Във всеки стих ясно се вижда състоянието на скитащите в пустинята израилтяни, а думите и изразите са толкова подобни на тези в Петокнижието, че доказателствата в полза на авторството на Мойсей натежават, въпреки различните мнения. Мойсей беше силен както на думи, така и на дело и според мен този псалом е едно от най-впечатляващите му изказвания, достойно да застане редом до славната му реч, записана във Второзаконие. Мойсей беше човек на Бога; беше избран от Бога, почетен от Него, верен в целия Му дом и напълно заслужаваше даденото му тук име – Божи човек. Псаломът е наречен молитва, тъй като неговата същина се съдържа в заключителните молби към Господа, а предходните стихове като че ли са въведение към тях. Божиите хора винаги са хора на молитвата. Това не е единствената молитва на Моисей, а по-скоро е само пример за начина, по който пророкът на планината Хорив общуваше с Бога и ходатайстваше за благото на Израел. Това е един от най-старите псалми и стои между две от частите на книгата Псалми като произведение, което е забележително по своето величие и уникалност. Много поколения са слушали този псалом на погребенията на своите починали близки, и са намирали утеха, дори когато не са осъзнавали връзката му със скитанията на Израел в пустинята и им е била далечна мисълта за твърдата основа, на която стоят днешните вярващи.

Мойсей говори за човешката слабост и краткостта на живота, сравнявайки ги с Божията вечност, и намира в това основание да моли Бога за състрадание. Този псалом представлява едно неделимо цяло и не е необходимо да го делим на части, но все пак би било полезно разделянето му на две – размишлението в ст. 1-11 и втората част – ст. 12-17.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.