Псалом 83

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. За съпровод с гетски музикален инструмент. Псалом на Кореевите синове.” То…

Псалом 83

Псалом 83

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. За съпровод с гетски музикален инструмент. Псалом на Кореевите синове.” Този псалом заслужава да бъде поверен за изпълнение на най-добрите музиканти. Никоя музика не би могла да е достатъчно прекрасна, за да изрази цялото великолепие на тези стихове. Радостта от святите събрания в Божия дом е по-голяма, отколкото радостта от виното (смисълът на думата в оригинала на текста, преведена тук като “гетски музикален инструмент”, може да е свързан именно с тъпченето на гроздето след гроздобера). Дори за такива благословени музиканти като Кореевите синове едва ли би могла да се намери по-добра тема за песен от свещените празници на Сион.

Времето на написването и авторството на този псалом всъщност не са от голямо значение; в него може да се усети уникалното присъствие на Давид, прекрасните му стихове носят уханието на планинския хедър и необитаемата пустиня, където цар Давид несъмнено неведнъж е нощувал по време на многобройните си войни. Тази свещена песен изпъква сред другите псалми; тя свети с мека небесна светлина и с право е наричана “Перлата на Псалмите”. Ако Псалом 22 може да бъде наречен най-известният, 102-ри - най-радостният, 118-и - най-прочувственият, 50-и - най-тъжният, то Псалом 83 е един от най-умиротворяващите (номерацията на псалмите е по слав. - бел. ред.).

Поклонническото пътуване до скинията беше отличителна черта от живота на евреите в древен Израел. В Англия например голямото поклонничество, свързано с Томас Кентърбърийски и Девата Мария от Уолсингъм, оказа значително влияние върху живота на цялото население, като започнаха да се строят пътища, странноприемници и дори се появи специална литература. Всичко това може да ни даде представа за голямото влияние, което поклонничеството е имало върху древните израилтяни. Семействата пътуваха заедно, като по пътя към тях се присъединяваха други семейства, поради което броят на пътуващите поклонници непрекъснато нарастваше; те лагеруваха по слънчеви поляни, пееха заедно по пътя, преминаваха през хълми и блата, обогатяваха се с хубави и незабравими спомени. Всеки, който е лишен от възможността да тръгне със святите поклонници и да участва в благочестивото поклонение, ще намери в този псалом подходящи думи, за да изрази своята тъга.

Ще приемем естественото разделение на псалома, направено от неговия автор (или музиканта) чрез поставянето на паузите “села”.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.