Псалом 68

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. По мелодията на Шошаним” (СВТ), или “За диригента, по “Криновете” (БЛБ’200…

Псалом 68

Псалом 68

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. По мелодията на Шошаним” (СВТ), или “За диригента, по “Криновете” (БЛБ’2001). Това е вторият псалом, озаглавен с “по мелодията на Шошаним”, който разглеждаме. В Псалом 44 се говореше за прекрасни кринове (“кремове”, “лилии”) с аромат на смирна, които цъфтяха в градините около палати от слонова кост, а в Псалом 68 те цъфтят красиви сред тръните, в Гетсиманската градина. “Псалом на Давид.” Ако попитате за кого говори псалмопевецът в този псалом, за себе си или за някой друг, бих отговорил - за себе си и за някой друг. Не е трудно да се разбере кой е този “друг”; само разпнатият Господ може да каже: “В моята жажда ме напоиха с оцет”. Неговото присъствие в цялата тази тъжна песен е посочено в Новия Завет от Святия Дух и затова съм убеден, че тук се говори за Човешкия Син. Но все пак изглежда, че представяйки ни образи, показващи сходството между наследниците на спасението и Първородния Божи Син, Духът иска да ни покаже и различията между тях и Христос; защото тук има стихове, които не бих се осмелил да припиша на нашия Господ и потръпвам, виждайки как някои братя се опитват да прилагат към Него такива стихове като Пс. 68:6. Разликата между Давид и Давидовия син е видима много ясно в това, че единият проклина враговете си, а другият се моли за тях. Пристъпвам към тълкуването на този псалом с голямо благоговение, тъй като чувствам, че влизам в Светая Светих с нашия велик Първосвещеник.

Този псалом се състои от две части (ст. 1-19 и ст. 20-37), всяка от които от своя страна може да бъде разделена на три части. В ст. 2-5 - скърбящият псалмопевец излива жалбата си пред Бога, след което заявява, че неговата ревност за Бога е причина за страданията му - ст. 6-13, и това го насърчава да моли за помощ и избавление - ст. 14-19. Във втората половина на псалома той описва подробно злото, което вършат неговите врагове - ст. 20-22, призовава за тяхното наказание - ст. 23-29, след което се връща към молитвата и радостното очакване на резултатите от Божията намеса - ст. 30-37.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.