Псалом 40

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. Псалом на Давид.” Това заглавие, което срещаме неведнъж в Псалмите, ни нап…

Псалом 40

Псалом 40

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. Псалом на Давид.” Това заглавие, което срещаме неведнъж в Псалмите, ни напомня за ненадминатата ценност на този псалoм, след като неговото изпълнение е поверено на главния сред певците. От заглавието научаваме също така кой е авторът, вложил собствения си опит в тази пророческа песен, в която виждаме не само Давид, но и неговия велик Потомък. Давид имаше наистина богат житейски опит и това беше от изключителна полза за бъдещите векове. Колко много приличаше той на нашия Господ! Най-големите му страдания се превърнаха в източник на постоянна утеха за много поколения вярващи. Исус Христос, предаден от Юда Искариотски, е основната, но не и единствената тема на този псалом. Давид е предобраз на Христос, а всичко, свързано с Господа, засяга и Неговия народ; следователно, думите, касаещи нашия велик Заместител, се отнасят и за Неговите последователи. За онези, които вършат добро, но в замяна им се отплаща със зло от другите, тази песен е утешителна, защото, уви!, нерядко на милосърдието на добрите хора се отвръща с жестокост и презрение. Когато вярващите съгрешават, това дава повод на враговете им още веднъж да ги унизят, добрите им дела биват забравени и ужасна злоба се излива върху тях.

В началото псалмопевецът изброява милостите, обещани на тези, които помагат на нуждаещите се хора (ст. 2-4), след което представя своята  лична молба за помощ (ст. 5), разказва на Господа за положението, в което се намира (ст. 6-10), моли се за милост (ст. 11) и завършва песента с благодарение (ст. 12-14).

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.