Псалом 31

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид. Поучителен.” Този великолепен псалом е написан от Давид, което се потвържд…

Псалом 31

Псалом 31

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид. Поучителен.” Този великолепен псалом е написан от Давид, което се потвърждава не само от заглавието, но и от думите на апостол Павел в Римляни 4:6-8: “Давид също нарича блажен онзи човек, на когото Бог зачита оправдаване без дела по закона”. Изглежда дълбокото разкаяние за големия грях бе последвано от толкова блажен мир, че Давид почувства нужда да излее душата си в прекрасна песен. Вероятно този псалом е написан след Псалом 50. Тук за пръв път в Псалмите срещаме термина “поучителен”; той показва, че това е назидателен псалом. Придобилият богат духовен опит вярващ човек може да наставлява другите, да показва пътя на Божието паство и да утешава и насочва немощните. Може би наистина в случая беше необходимо да се прибави думата “поучителен” в заглавието, за да не остане съмнение, че това е не просто описание на преживяното от един светия, а нещо, което трябва да бъде прието като наставление на Божия Дух. В Псалом 50 Давид обеща да научи грешните на Господните пътища и ето че тук той изпълнява своето обещание. Гроций смята, че този псалом е трябвало да се пее по време на “Деня на изкуплението” (Йом Кипур - бел. ред.), ежегоден еврейски празник, посветен на изповядването и опрощаването на греховете.

В ст. 1–2 се говори за блаженството на онзи, чиито грехове са простени, ст. 3–5 съдържат личната изповед на Давид, а в ст. 6–7 се посочва, че опитът на Давид може да бъде приложен и от други. В ст. 8–9 простеният грешник чува Божия глас; и в заключение, в ст. 10–11, се говори за всяка от двете категории хора - нечестиви и праведници.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.