Псалом 17

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. Псалом на Давид, Господен служител, който каза на Господа думите на тази п…

Псалом 17

Псалом 17

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. Псалом на Давид, Господен служител, който каза на Господа думите на тази песен, когато Господ го избави от ръката на всичките му врагове и от ръката на Саул.” Друга, леко променена версия на този псалом, откриваме във Второ Царе 22 гл. Това показва, че Давид го е пял неведнъж, в различни моменти от живота си, когато си е спомнял невероятното минало, размишлявайки върху това как благата Божия десница винаги му е помагала. Това е песен на благодарното сърце, изпълнено със спомени за многобройните и чудни Божии милости. Ще я наречем: “СПОМЕНИ И БЛАГОДАРНОСТ”. Заглавието на този псалом заслужава специално внимание. Въпреки че по това време Давид беше цар, той нарече себе си “Господен служител“, без да споменава царското си звание, от което разбираме, че той смята за по-голяма чест да е служител на Господа, отколкото да е юдейски цар. И беше прав. Използвайки поетичната си дарба в служба на Господа, Давид написа този псалом, за да бъде изпълняван в Божия дом, понеже провеждането или усъвършенстването на тази част от богослужението – пеенето на псалми, беше най-достойно занимание. Ето защо е добре музикалните и поетичните ни способности да бъдат в служба на Бога. Трябва да се отбележи, че думите на тази песен не бяха написани, за да се харесат на хората, те бяха казани на Господа. Добре би било, ако при нашето пеене и в други святи занимания гледахме само на Господа! Хвалението притежава малка стойност, ако не е насочено само и единствено към Бога. Давид имаше всички основания да хвали Господа, защото дължеше всичко на Него. В деня на избавлението си той можеше да благодари само Господ, Чиято десница го беше опазила. Ние също трябва да помним, че дължим най-голямата почит и благодарност единствено на Бога.

Като знаем, че ст. 3 и 50 са цитирани в Новия завет (Евреи 2:13 и Римляни 15:9) като думи на Господ Исус, става ясно, че този псалом не се отнася само до Давид, но и до Христос. Читателят сам може да забележи това; този, който познава Исус, лесно ще Го разпознае в описанието на Неговите скърби, избавление и победи.

Първите четири стиха на псалома са въведение, в което псалмопевецът обявява своята решимост да благославя Господа. В ст. 5-20 се възхвалява спасителната Божия благодат, а след това радостният певец тържествено заявява, че Господ е постъпил справедливо, като му е помогнал (ст. 21–29). Изпълнен с радост и благодарност за спасението си, Давид отново разказва как е бил избавен и предвижда бъдещи успехи (ст. 30–46), а накрая произнася пророчества за великите победи на Месия, Давидовия потомък и Господен Помазаник (ст. 47-51).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.