Псалом 144

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Това е един от така наречените азбучни псалми, съставен с особено умение и структуриран така,…

Псалом 144

Псалом 144

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Това е един от така наречените азбучни псалми, съставен с особено умение и структуриран така, че запаметяването му да е по-лесно. Святият Дух благоволява да използва дори простите поетични средства, за да привлече вниманието и да впечатли сърцето.

“Хвалебна песен на Давид” . Този псалом е на Давид и само и единствено на Давид. Той е Давидово хваление точно както Псалом 85 е Давидова молитва. Това е възхвала и то възхвала, изречена на висок тон. Давид беше благославял Бога много пъти в други псалми, но този беше специален, перла в короната на възхвала. Разбира се, Давидовото хваление е най-доброто хваление, защото е на човек с опит и искреност, добросърдечен и склонен към дълбок размисъл. Никой от нас не може да възхвалява Бога така, както само Давид можеше да направи това, но ние можем да вземем неговото хваление като модел и да се стремим да направим нашето лично поклонение възможно най-подобно на неговото. Въпреки че е малко вероятно скоро да успеем да постигнем този идеал. Нека всеки читател християнин прослави Господа със своя хвала и да я нарече със собственото си име. Какво богатство от разнообразни хваления ще бъде представено чрез Исус Христос!

Този псалом е цялостен и неделим и е трудно да се разграничат отделни негови части. Нашите преводачи са го разделили по свой начин. Това не е съвършена подредба, но ще я използваме за наше удобство при тълкуванието. Давид възхвалява Бога за Неговото величие (ст. 1-7) и доброта (ст. 8-10), за Неговото царство (ст. 11-13), Неговия промисъл (ст. 14-16) и спасителната Му благодат (ст. 17-21).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.