Псалом 138

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Това е един от най-забележителните духовни химни. Той възпява всезнанието и вездесъщността на…

Псалом 138

Псалом 138

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Това е един от най-забележителните духовни химни. Той възпява всезнанието и вездесъщността на Бога, извеждайки от тях заключение за поражението на силите на нечестието, тъй като Онзи, Който вижда и чува отвратителните дела и думи на непокорните, със сигурност ще ги накаже със Своята справедлива ръка. Този псалом блести като сапфир или “чудния кристал” на Езекиил (Езекиил 1:22, БЛБ’2001 – бел. прев.). Той пламва с такава ярка светлина, че превръща нощта в ден. Подобно фара на Фарос (Александрийския фар, едно от Седемте чудеса на античния свят – бел. прев.), лъчите на тази свята песен осветяват най-отдалечените части на морето, предупреждавайки ни срещу пренебрегването на Божието присъствие, което е равносилно на атеизъм и води до корабокрушение на душата.

„За първия певец.” За последен път срещнахме това заглавие в Псалом 109. Тази свещена песен е достойна за най-добрия певец и с право е предназначена на ръководителя на храмовия хор. Той трябваше да добави към думите музика и да проследи за благоговейното й изпълнение в тържественото поклонение на Всевишния. “Псалом на Давид”. И образът, и надписът върху тази монета са на цар Давид, така че тя не би могла да идва от друг монетен двор освен този на Есеевия. Критиците, разбира се, отричат авторството на Давид поради наличието на някои арамейски изрази в псалома. Струва ми се, че посредством използването на сега популярните критически принципи, не би било трудно да се докаже също и че Милтън не е написал “Изгубеният рай”. Те ще трябва да ни убедят в това, че Давид не би могъл да използва изрази, присъщи на “езика на древните патриарси“. Кой знае доколко древната реч е съзнателно съхранена от благородните умове, почитащи паметта на своите предци? Знаейки до какви безумни заключения са стигнали критиците по други въпроси, аз съм загубил почти всякакво доверие в тях и предпочитам да вярвам, че Давид е авторът на този псалом заради особеностите на стила и темата, вместо да приемам мнението на хора, чиито начини на преценка са явно ненадеждни.“

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.