Псалом 136

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Тази тъжна ода е една от най-прекрасните композиции в целия Псалтир заради нейната поетична с…

Псалом 136

Псалом 136

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Тази тъжна ода е една от най-прекрасните композиции в целия Псалтир заради нейната поетична сила. Но дори и да не беше боговдъхновена, тя все пак щеше да заеме високо място сред поетическите шедьоври, особено първата й част, изпълнена с чувствителност и патриотизъм. Последните стихове (ст. 7-9) горят от възмущение срещу главните противници на Израел, негодувание колкото справедливо, толкова и пламенно. Нека осъдят това онези, които никога не са виждали своя храм изгорен, града им разрушен, жените им изнасилени и децата им убити. Може би нямаше да са толкова внимателни в изказванията си, ако самите те бяха пострадали по този начин. Едно нещо е да говорим за горчивината, обзела пленените израилтяни във Вавилон, а съвсем друго е самите ние да бъдем пленници на диви и жестоки врагове, която нямат никаква милост, но се наслаждават на мъките на беззащитните си жертви. Това е песен, която би могла да бъде изпята от евреите в мястото на скръбта. Тя е плод на пленничеството във Вавилон и дава израз на мъка, която е била неописуема. В мекото сияние на този псалом сякаш внезапно пламва огън, който удивлява наблюдателя.“

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.