Псалом 134

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД.
Тема и структура на псалома
“Този псалом няма заглавие. Състои се основно от избрани части от други псалми. Наричат го моза…

Псалом 134

Псалом 134

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД.

Тема и структура на псалома

“Този псалом няма заглавие. Състои се основно от избрани части от други псалми. Наричат го мозайка и го сравняват с мозаечна настилка. Началото на първите два стиха е взето от Псалом 133:1-3, докато втората част на втория стих и началото на третия ни насочват към последния стих на Псалом 115. Ст. 4 звучи подобно на Второзаконие 7:6, а ст. 5 напомня на Псалом 94:3. Що се отнася до ст. 7, той е почти идентичен с Еремия 10:13 и вероятно Еремия го е заимствал от Псалмите. Ст. 13 е близък на Изход 3:15, а ст. 14 на Второзаконие 32:36. Ст. 8-12 са в Псалом 135. От ст. 15 до края имаме повторение на Псалом 113. Трябва да се отбележи, че могат да се намерят съответствия между фразите на този псалом и други библейски стихове без никакво изкривяване на първоначалния им смисъл. Въпреки че целият псалом е комбинация от много прекрасни откъси от Писанието, той все пак не губи свежестта и оригиналността на самостоятелно поетично произведение. Святият Дух понякога се повтаря не защото му липсват мисли или думи, а защото за нас е полезно да чуваме едни и същи неща по няколко пъти. И все пак, когато нашият велик Учител използва повторение, то обикновено е с някакви поучителни изменения, които заслужават нашето особено внимание.

Първите четиринадесет стиха съдържат увещание да хвалим Господа за Неговата доброта (ст. 3), избор (ст. 4), величие (ст. 5-7), присъди (ст. 8-12), неизменност (ст. 13) и любовта Му към Неговия народ (ст. 14). Следва изобличаване на идолите (ст. 15-18) и допълнително увещание да се благославя името на Господа (ст. 19-21). Това е песен, изпълнена с живот, творческа енергия и посветеност."

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.