Псалом 13

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този възхитителен псалом е озаглавен просто: “За първия певец. Псалом на Давид”. Посвещение…

Псалом 13

Псалом 13

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този възхитителен псалом е озаглавен просто: “За първия певец. Псалом на Давид”. Посвещението на първия певец присъства в началото на петдесет и три от псалмите, което ясно показва, че те са били предназначени не само за индивидуално пеене, но и за изпълнение в големи събрания от специален хор, ръководен от “първи певец” (в други преводи – “диригент” (БЛБ’2001), “началник на хора” (СИ, 1982) – бел. ред.). В някои от тези псалми няма хваление и те не са адресирани директно към Всевишния, но въпреки това са били изпълнявани в публично богослужение; което е ясен показател, че теорията на Августин (възприета от някои съставители на сборници с песни), че в богослужението трябва да се пеят само хвалебни песни, няма сериозна библейска основа. Древната Църква е включвала в духовните песнопения не само свещеното учение и молитви, но и елементи на жалеене, заимствани от боговдъхновения сладкогласен певец на Израел. Някои хора, желаещи да изглеждат безупречно в очите на другите, се увличат по всякакви изтънчености и предпочитат само онова, което е увенчано с ореола на “правилност”; докато обикновените хора възхваляват Бога не само със свещени песнопения, но следват съвета на апостол Павел да се назидават взаимно с псалми, славословия и с духовни песни, като възпяват Господа в сърцата си (Ефесяни 5:19 – бел. ред.).

Тъй като този псалом няма свое особено заглавие, за да го запомним по-лесно, можем да го наречем: ЗА БЕЗУМИЕТО НА АТЕИЗМА. Многобройните предположения относно обстоятелствата за неговото написване са лишени от каквито и да било доказателства и затова би било загуба на време да ги излагаме подробно. Апостол Павел, в Римляни 3, посочва, че всички – и евреите, и езичниците – са под грях; така че няма смисъл да обвързваме този псалом с конкретен исторически момент, тъй като цялата човешка история е пълна с примери за човешката греховност. Псалом 52 е втори вариант на Псалом 13, но Давид е направил няколко малки промени в него. По този начин, подтикнат от Святия Дух, псалмопевецът два пъти оповестява неприятната за плътските умове истина.

Псаломът включва безумното верую, изповядвано от света (ст. 1), пагубното му влияние върху нравите (ст. 1-3), склонността на грешниците към потисничество (ст. 4), техните страхове (ст. 5), техните подигравки над праведните (ст. 6) и молитва за явяването на Господа за радост на светиите (ст. 7).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.