Псалом 13

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Този възхитителен псалом е озаглавен просто: “За първия певец. Псалом на Давид”. Посвещението…

Псалом 13

Псалом 13

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този възхитителен псалом е озаглавен просто: “За първия певец. Псалом на Давид”. Посвещението на първия певец присъства в началото на петдесет и три от псалмите, което ясно показва, че те са били предназначени не само за индивидуално пеене, но и за изпълнение в големи събрания от специален хор, ръководен от “първи певец” (в други преводи - “диригент” (БЛБ’2001), “началник на хора” (СИ, 1982) - бел. ред.). В някои от тези псалми няма хваление и те не са адресирани директно към Всевишния, но въпреки това са били изпълнявани в публично богослужение; което е ясен показател, че теорията на Августин (възприета от някои съставители на сборници с песни), че в богослужението трябва да се пеят само хвалебни песни, няма сериозна библейска основа. Древната Църква е включвала в духовните песнопения не само свещеното учение и молитви, но и елементи на жалеене, заимствани от боговдъхновения сладкогласен певец на Израел. Някои хора, желаещи да изглеждат безупречно в очите на другите, се увличат по всякакви изтънчености и предпочитат само онова, което е увенчано с ореола на “правилност”; докато обикновените хора възхваляват Бога не само със свещени песнопения, но следват съвета на апостол Павел да се назидават взаимно с псалми, славословия и с духовни песни, като възпяват Господа в сърцата си (Ефесяни 5:19 - бел. ред.).

Тъй като този псалом няма свое особено заглавие, за да го запомним по-лесно, можем да го наречем: ЗА БЕЗУМИЕТО НА АТЕИЗМА. Многобройните предположения относно обстоятелствата за неговото написване са лишени от каквито и да било доказателства и затова би било загуба на време да ги излагаме подробно. Апостол Павел, в Римляни 3, посочва, че всички - и евреите, и езичниците - са под грях; така че няма смисъл да обвързваме този псалом с конкретен исторически момент, тъй като цялата човешка история е пълна с примери за човешката греховност. Псалом 52 е втори вариант на Псалом 13, но Давид е направил няколко малки промени в него. По този начин, подтикнат от Святия Дух, псалмопевецът два пъти оповестява неприятната за плътските умове истина.

Псаломът включва безумното верую, изповядвано от света (ст. 1), пагубното му влияние върху нравите (ст. 1-3), склонността на грешниците към потисничество (ст. 4), техните страхове (ст. 5), техните подигравки над праведните (ст. 6) и молитва за явяването на Господа за радост на светиите (ст. 7).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.