Псалом 108

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“За първия певец.” Този псалом е предназначен да се пее, и то в храмовата служба! И все пак ни…

Псалом 108

Псалом 108

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Този псалом е предназначен да се пее, и то в храмовата служба! И все пак никак не е лесно да си представим как целият народ пее такива страшни проклятия. Ние самите, във всеки случай в евангелската диспенсация, намираме за много трудно да вложим в този псалом евангелски смисъл или смисъл, който изобщо да е съвместим с християнския дух. Би могло да се предположи, че за евреите не е било лесно да пеят такива силни думи, без това да събужда в тях дух на отмъщение. Това обаче не може да е целта на богослужението, независимо за кое време става въпрос - на Стария завет или новозаветната епоха. Самото заглавие в начало показва, че в псалома е вложен смисъл, който го прави подходящ за това Божиите хора да застават с него пред престола на Всевишния. Но какъв е този смисъл? Това е въпрос с повишена трудност, на когото може да се отговори само с детска искреност и простота.

“Псалом на Давид.” Това не са бълнуванията на злобен мизантроп или пък заканите на разпален, отмъстителен дух. Давид не убиваше онзи, който искаше смъртта му, той често прощаваше на онези, които се отнасяха позорно с него и следователно тези думи не могат да се разбират като израз на злоба и отмъстителност, защото това би било чуждо на характера на Есеевия син. Проклятията, които четем тук, са написани от човек, който при цялата си храброст в битките е имал поетично и чувствително сърце, а освен това те стигнат до Бога под формата на псалом, поради което не е възможно да са били просто някакъв гневен изблик от страна на Давид. Освен ако не докажем, че религията на старата диспенсация е била изцяло сурова, мрачна и жестока и че Давид е имал злобен и отмъстителен характер, не можем да смятаме, че този псалом съдържа това, което един автор се е осмелил да нарече “безмилостна омраза, наситена злоба в най-чист вид”. В никакъв случай не мога да се съглася с подобно тълкувание, нито за миг дори. Но как тогава да разбираме тези толкова силни думи на Давид? Наистина това е едно от най-трудните места в Писанието, стихове, които не могат да се четат без трепет; но тъй като това е псалом към Бога и е даден чрез божествено вдъхновение, не е наша работа да го съдим, а да се вслушваме в това, което Бог Господ иска да ни каже в него.

Ап. Петър цитира този псалом във връзка с Юда Искариот (Деяния 1:20 - бел. ред.), но аз нямам смелостта да припиша тези горчиви осъдителни думи на нашия Господ Исус Христос в часа на страданията Му. Те не подхождат на мълчаливия Божи Агнец, който не отвори уста, когато Го водеха на заколение (Исая 53:7 - бел. ред.). На някои може да им изглежда особено благочестиво да влагат такива думи в устата на нашия Господ Исус Христос, но аз се надявам, че именно благочестието не ни позволява да правим това.

В ст. 1-5 Давид смирено моли Бога да го избави от жестоките му и коварни врагове. Ст. 6-20 са изпълнени с пророчески гняв, той осъжда враговете си, а след това, в ст. 21-31, се връща към общението си с Бога в молитва и възхвала. Централната част на псалома, в която се крие основната трудност за тълкувателите, трябва да се разглежда не като лично хладнокръвно желание на псалмопевеца, а като пророческо изобличение на тези хора, които той описва, и по-специално на един “син на погибелта”, когото вижда с прозорливо око. Всички ние бихме се молили за обръщането на най-големия ни враг и Давид би направил същото, но гледайки на противниците на Господа и на непоправимите  извършители на беззаконие, не можем да им пожелаем добро, напротив, желаем тяхното събаряне и унищожение. И най-кротките сърца пламват от възмущение, когато чуят за варварство спрямо жени и деца, за коварни заговори за погубване на невинни, за жестоко потискане на безпомощни сираци и за безпричинна неблагодарност към добрите и кротките. Проклятието над извършителите на зверствата в Османската империя може да е не по-малко добродетелно от благословията над праведните. Ние желаем добро на цялото човечество и точно поради тази причина понякога горим от възмущение срещу бездушните злодеи, които потъпкват всеки справедлив закон и унищожават всички норми на човешкия морал.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.