Псалом 105

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Този псалом започва и завършва с “Прославяйте Господа” – “Алилуя”. Между тези два хвалебствен…

Псалом 105

Псалом 105

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом започва и завършва с “Прославяйте Господа” – “Алилуя”. Между тези два хвалебствени възгласа псалмопевецът дава тъжни подробности за греха на Израел и изключителното Божие търпение. И наистина е добре да благославяме Господа както в началото, така и в края на размишленията си, когато темите са грехът и благодатта. Тази свещена песен е един от многото псалми, които се занимават с историческата част на Стария Завет. Това несъмнено посочва колко грешат онези, които пренебрегват историческите разкази на Писанията. Не е редно едно Божие дете да се отнася лекомислено към това, което Святият Дух толкова често използва за наше назидание. Давид е имал на разположение именно тези толкова подценявани Писания, които обаче той е ценял повече от насъщния си хляб и ги е превърнал в свои песни по време на скитанията си.

Тук историята на Израел е написана, за да се покаже човешкият грях, докато предишният псалом имаше за цел да възвеличи Божията доброта. Всъщност това е национална изповед, която включва признаване на прегрешенията на Израел в Египет, в пустинята и в Ханаан, а също така и горещи молби за прошка, които правят този псалом подходящ за използване от всички следващи поколения и особено когато народът е в плен. Той вероятно е написан от Давид, понеже първите и последните му два стиха се намират в свещената песен, която Давид предаде на Асаф при пренасянето на Господния ковчег (Първо Летописи 16:34-36). Докато изучаваме този свят псалом, нека през цялото време виждаме себе си лицето на древния Божи народ и да оплакваме собствените си бунтове срещу Всевишния, като същевременно се възхищаваме на безкрайното Му търпение и Го възхваляваме. Нека чрез тази свещена песен Святият Дух произведе в нас смирение и благодарност.

Във въведението се смесват хваление и молитва (1-5 ст.), след което започва разказ за греховете на народа, продължаващ до заключителната молитва и възхвалата в последните два стиха. При изповедта за беззаконията на Божия народ псалмопевецът признава греховете, извършени в Египет и при Червено море (ст. 6-12), лакомията в пустинята (ст. 13-15), завистта към Мойсей и Аарон (ст. 16-18), поклонението на златния телец (ст.19-23), презрението към обещаната земя (ст. 24-27), беззаконието, свързано с Ваал-Фегор (ст. 28-30), и при водите на Мерива (ст. 28-33). След това той признава провала на Израел при заселването в Ханаан и говори за последвалото наказание (ст. 34-44), както и за Божието състрадание, помагащо им в утеснението (ст. 44-46). Псаломът завършва със заключителна молитва и хваление (ст. 47-48).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.