Проруските сили затварят църкви и арестуват пастири в Украйна

0

Организация за религиозна свобода предупреди, че проруските сили преследват неправославни църкви в Украйна. 

 

Според Release International силите, окупиращи райони в Украйна, са затворили трите най-големи евангелски протестантски …

Проруските сили затварят църкви и арестуват пастири в Украйна
Организация за религиозна свобода предупреди, че проруските сили преследват неправославни църкви в Украйна. 

 

Според Release International силите, окупиращи райони в Украйна, са затворили трите най-големи евангелски протестантски църкви в Мелитопол, както и църкви в Мариупол. При друг набег, според съобщенията, войниците твърдят, че ще се толерира само православието.

 

Руските войски нахлуват в баптистката църква "Благодат" в Мелитопол, докато тече богослужение, затварят я и нареждат на пастора да напусне града. 

 

Базираната в Обединеното кралство Release International работи с партньори в подкрепа на преследваната Църква по целия свят. Нейната сестринска организация Voice of the Martyrs е в контакт с християните в региона. 

Хюн Сук Фоли описва нападението в баптистката църква "Благодат" на 11 септември: "Те влязоха в църквата, докато вярващите пееха химн, спряха богослужението, регистрираха имената на всички присъстващи и задържаха няколко служители." 

 

Тя казва, че окупаторите са дали на пастора Михаил Брисин 48 часа да напусне града.

Богослужението на баптистката църква "Благодат" се излъчва на живо, когато войските влизат в сградата. Представител на Release International казва, че видеото е премахнато от интернет.

 

През август окупационните сили затвориха най-голямата протестантска църква в Мелитопол, християнската църква Мелитопол, известна със своята аудитория с 1000 места.

 

Сътрудниците на Release International казват, че окупационните сили са съборили кръста и са превърнали сградата в „културно-спортен развлекателен комплекс“. През същия месец затвориха църквата „Слово на живот“ в Мелитопол.

В близкото село Чкалово войници на Руската федерация влязоха в църква, прекъснаха вечерната служба и затвориха църквата.

 

Според докладите, те казали на паството: "Вашите крака няма да стъпят тук след референдума. Ние имаме само една вяра, православието." Църквата в Чкалово е провеждала богослужение в селото всеки ден от началото на войната, но е затворена на 21 септември. 

 

Release International съобщава, че конфискуването на църковни сгради и задържането на пастори е в ход и в други окупирани от Русия градове, включително Мариупол. В църквата Курчатов в Мариупол въоръжени войници със скрити лица с маски задържаха баптисткия пастор Леонид Пономарьов и съпругата му Татяна, след като нахлуха в дома им на 21 септември. 

 

Базираният в Осло Форум 18 казва, че руски официални лица твърдят, че семейство Пономарьови са участвали в „екстремистка дейност“. След претърсване на тяхната баптистка църква, окупационните сили я „запечатват“, за да предотвратят бъдещи събрания за богослужение.

 

Мариупол се намира в Донецка област на Украйна. Градът беше окупиран от руски войски и проруските сили на така наречената Донецка народна република през май 2022 г. и незаконно анексиран на 5 октомври.

 

Пол Робинсън, главен изпълнителен директор на Release International, казва: „Не е изненада, че руските окупационни сили затварят протестантски църкви и задържат пастори. Те правят същото, откакто завзеха и незаконно анексираха Крим през 2014 г. В Крим 

и други окупирани територии те нахлуха в места за поклонение, затвориха църкви, забраниха мисионерска дейност, глобиха хора за водене на богослужебни събрания, иззеха религиозна литература и принудиха религиозните общности да се пререгистрират в държавата, отказвайки пререгистрация на огромното мнозинство. И сега виждаме църкви, обискирани, запечатани и затворени, както и изчезването и задържането на пастори в окупираните райони. 

 

„Украинските християни са били тук и преди. Те започват да се връщат обратно в тайните църкви от съветската епоха. И все пак посланието на историята трябва да е ясно за Русия: християнската вяра е оцеляла след 70 години съветско тоталитарно управление и процъфтява днес в Китай при подобни условия. Преследването може само да укрепи църквата."

 

ООН осъди руските окупационни сили за „нарушения на правото на свобода на религията и вярата“. В него се посочва, че всички християни, мюсюлмани и Свидетели на Йехова са били атакувани заедно с Украинската православна църква, която е независима от руския контрол.

 

През юли предстоятелят на Украинската православна църква посети архиепископа на Кентърбъри. Преподобният Джъстин Уелби каза, че е чувал „най-сърцераздирателните истории за жестокости срещу цивилни и срещу православно духовенство в окупирана територия“. 

 

Междувременно повече от 50 държави се събират в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел в сряда, за да обсъдят укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, два дни след като руските ракети заваляха градове в страната, включително столицата Киев. 

 

Усъвършенстваните системи за противовъздушна отбрана са предназначени да защитават цели градове от въздушни атаки. Руските въздушни удари в понеделник убиха 19 души в Украйна, раниха повече от 100 и прекъснаха електрозахранването в цялата страна.

 

Източник: Premier Christian News

Photo: Epthinktank

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.