Китай „ликвидира“ църква като репресивните мерки продължават

0

Властите в Китай официално „ликвидираха“ историческа домашна църква на 30 години в Си’ан, провинция Шанси, като част от мерките им срещу всички общности, които отказват да се присъединят към контролираната от държавата т.нар. църква. Затварянето се явява резултат от призива на президента Си Жинпинг от декември 2021 г. за действия срещу „неадаптираните към Китайската култура“ и „нелегални“ религиозни групи. И други протестантски общности се изправени пред същата опасност.

На „Църква на изобилието“ им беше наредено да прекратят всякаква дейсност или в противен случай членове и пастори ще бъдат обект на арест и задържане. Съобщава се, че пасторите Лиан Чангниан и синът му Лиан Силианг са под „домашен арест на определено място“. Разбрахме, че забраната също е наложена срещу „Китайската благовестителска асоциация“, член на същата верига от домашни църкви.

От ЧайнаЕйд (ChinaAid) съобщават, че съпругата на един от двамата арестувани пастори казва, че брат Силианг имал огромна рана от побой на челото си. „Неговите очу бяха кървясали и имаше засъхнала кръв на ъгъла на очите му“ – казва тя. „Маската му за лице също имаше кървави ивици. Неговите ръце и длани бяха обгърнати с рани и подути. Беше несъмнено, че е имало физическо малтретиране от тези тъй наречени служители на реда по време на тяхното „налагане на реда“.“

Тези пастори, съпругите им и други работници бяха арестувани на 17 август, според ЧайнаЕйд. Повечето бяха освободени , но не и проповедника Фу Джуан, чието местоположение е неизвестно.

Иранските вярващи призовани в затвора

Молим ви молете се за четиримата ирански християни, на които им е наредени да се представят в затвора „Евин“ за изпълнение на присъдите им.

През юни 2020 г. събиране на около 30 християни в частен дом в Техеран беше щурмувано от агенти по сигурността. Измежду арестуваните бяха иранско-арменския пастор Джоузеф Шахбазиан, както и Мина Кхаджави, Малихе Назари, Самойе (Соня) Садер и майката на Соня, Масумех Гасеми. През юни тази година тя бяха обвинени във „формиране и ръководене на нелегални организации с цел разбиването на сигурността на страната“. Джоузеф, на 58, беше осъден на 10 години затвор, а Мина (на 59) и Малихе (на 48) – всяка на шест години затвор. Соня и Масумех бяха осъдени на между една и четири години в затвора за членство в домашна църква, но им се позволи вместо това да платят глоби. Джоузеф беше осъден също на две години изолация, както и 2-годишна забрана да пътува извън страната или членство на която и да е социална или политическа група.

През месец август съда в Техеран потвърди присъдите, казвайки, че защитата не е удовлетворила нужните критерии за обжалване. На 30-ти Джоузеф, Мина, Соня и Масумех бяха призовани да се явят в прокуратурата в Евин, за изпълнение на присъдите им. Не е ясно все още дали Малихе също е призована.

Наложена гаранция на обвинен в богохулство

Благодарете на Бога, че Върховният съд в Пакистан позволи на обвинен в богохулство християнин да бъде пуснат под гаранция. Също така се разбра, че са изразили загриженост за неправилна употреба на закона.
Саламат Манша Масих, 27-годишен санитар, беше арестуван през февруари миналата година след като са го чули да чете Библията с друг християнин в парка в Лахор.

Адвокатът на Саламат Рана Абдул Хамед каза, че това е първият път, когато заподозрян в богохулство, обвинен и по трите раздела на устава – 295-A, 295-B и 295-C – е бил пуснат под гаранция по време на процеса. Той добави, че един от съдиите е изразил загриженост за явната злоупотреба със закона.

Това беше едва вторият път, когато Върховният съд освобождава под гаранция по дело за богохулство. През януари той пусна под гаранция Надим Самсон, християнин, обвинен в публикуване на богохулно съдържание във Facebook през 2017 г. Процесът срещу Самсон продължи повече от две години, което му даде право на освобождаване под гаранция, докато в случая на Масих гаранцията беше предоставена по основание Съдиите от Върховният съд нареди решението им да бъде споделено с всички първоинстанционни и висши съдилища, така че невинните да не бъдат неправомерно обвинени в такива сериозни престъпления, каза Хамед. на аргумента.

Чистачка на църква е убитa

Християнка, която чистела сградата на църквата си в събота, била застреляна и убита от заподозрени фулански групировки в щата Плато, Нигерия, казаха източници.

Лиоп Далиоп метяла и почиствала сградата на Църквата на Христос в националната сграда в село Бангай, окръг Рийом, когато била нападната от „въоръжени мъже, за които се подозира, че са от фуланските групировки“, каза адвокат, който служи като директор на Центъра за еманципация за жертви на кризи в Нигерия.

Молитвени нужди и благодарности:
* Молете се членовете на “Църква на изобилието” да пребъдват в Божия мир и водителство и да се разбере местонахождението на проповедника Фу Хуан.
* Молете се за Божията защита над Йосиф, Мина, Малихе, Сомайе и Масуме.
*
Благодарете на Бога за развитието на случая със Саламат. Молете се решението на Върховния съд да бъде изпълнено във всички случаи на богохулство и Саламат и други несправедливо обвинени да бъдат освободени.
* Молете се за всички засегнати от убийството на Льоп Дальоп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.