Погребението на Елизабет II – повод за мащабно прогласяване на Евангелието

0

Вчера най-дъло царувалият в света монарх беше изпратена в своя последен път. Събитието беше проследено от безпрецедентните над 4 милиара души, благодарение на съвременните технологии.

 

На погребалната служба в Уестминстърското абатство…

Погребението на Елизабет II - повод за мащабно прогласяване на Евангелието
Вчера най-дъло царувалият в света монарх беше изпратена в своя последен път. Събитието беше проследено от безпрецедентните над 4 милиара души, благодарение на съвременните технологии.

 

На погребалната служба в Уестминстърското абатство присъстваха кралски особи от цяла Европа, заедно с около 500 държавни и правителствени ръководители от цял свят. Улиците на Лондон бяха изпълнени със хиляди хора, които търпеливо бяха чакали десетки часове, за да изразят своята почит, уважение и обич към покойната кралица. Никой не ги беше принудил да го сторят.

 

По време на богослужението, което продължи един час се чуха известни християнски химни, както и немалко библейски цитати, основно от Новия завет. Всички молитви, които бяха произнесени, бяха завършени в името на Господ Исус Христос.

 

Ето и част от проповедта на епископа на Кентърбъри, който беше избрал пасажа от Йоан 14:1-6 за основа на своето послание:

 

Ела, Свети Душе, изпълни ни с балсама на Твоята изцеляваща любов.

 

Много лидери се стремят да бъдат харесвани приживе и забравени след смъртта си. За всички, които служат на Бога – известни или неизвестни, уважавани или пренебрегвани – водещата мисъл е, че смъртта е врата към славата.

 

В предаване, излъчено за нейния 21- ви рожден ден Нейно величество заяви, че целият ѝ живот ще бъде посветен на служба на нацията и общността.

 

Рядко подобно обещание е било толкова добре спазено! Малко лидери получават любовта, която видяхме да се оказва на Нейно величество.

 

В Йоан 14 глава Исус не казва на учениците Си как да следват, а кого да следват. Той им каза: „Аз съм пътят, истината и животът“. Примерът на Нейно покойно величество не се определяше от нейната позиция или амбиция, а се основаваше на личността на Христос, Когото тя следваше. Знам, че Негово Величество споделяше същата вяра и надежда в Исус Христос, каквито имаше нейната майка; същото чувство за служба и дълг.

 

През 1953 г. кралицата започна своята коронация с тиха молитва. Нейната вярност към Бога беше на първо място в живота ѝ. Нейното служение на толкова много хора в тази нация, Британската общност и света, има своята основа в нейното следване на Исус Христос – самият Бог – който каза, че „не дойде да Му служат, а да служи и да даде живота Си като откуп за мнозина.” 

 

Хората, които обичат да служат, са рядкост във всяка сфера на живота. Лидерите, които служат с  любов се срещат още по-рядко. Но във всички случаи онези, които служат, ще бъдат обичани и запомнени, докато онези, които се вкопчват във властта и привилегиите, са отдавна забравени.

 

Скръбта в този ден – изпитана не само от семейството на покойната кралица, но и от цялата нация, Британската общност и света – произтича от нейния пълноценен живот и любящо служене, от които вече сме лишени.

 

Тя служеше с радост, присъстваше в живота на толкова много хора, докосваше мнозина.

 

Молим се специално за цялото ѝ семейство, скърбящо като всяко семейство на погребение – включително толкова много семейства по света, които са загубили някого наскоро – но в случая кралското семейство прави това в най-ярката светлина на прожекторите.

 

Нека Бог излекува тяхната скръб, нека празнината, останала в живота им, бъде белязана със спомени за радост и  щастлив живот.

 

Речта на Нейно величество по време на блокирането заради пандемията Ковид завърши с думите: „Ще се срещнем отново“, думи на надежда. Християнската надежда означава очакване на нещо, което все още не се вижда.

 

Христос възкръсна от мъртвите и предлага живот на всички, изобилен живот сега и живот с Бога във вечността.

 

Както се казва в Рождествената песен, „там където кротките души Го приемат,  милият Христос влиза“. 

 

Всички ще се изправим пред милостивия Божи съд: всички можем да споделим надеждата на кралицата, която в живота и смъртта е вдъхновявала лидерите по света.

 

Служение в живота, надежда в смъртта. Всички, които следват примера на кралицата и са вдъхновени от нейното доверие и вяра в Бога, могат заедно с нея да кажат: „Ще се срещнем отново“.

 

Източник: Premier Christian News

Photo: Sky News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.