Пайви Расанен отново в парламента

0

Изборите във Финландия в неделя сложиха временен край на лидерството на Сана Марин. Християндемократите запазиха местата си, а Пайви Расанен ще се върне в парламента.

 

Финландският народ приключи с правителството на Марин. Въпреки че н…

Пайви Расанен отново в парламента

Пайви Расанен отново в парламента

Пайви Расанен отново в парламента
Изборите във Финландия в неделя сложиха временен край на лидерството на Сана Марин. Християндемократите запазиха местата си, а Пайви Расанен ще се върне в парламента.

 

Финландският народ приключи с правителството на Марин. Въпреки че нейната Социалдемократическа партия спечели три места в сравнение с четири години по-рано, това не беше достатъчно, за да спечели националните избори в неделя. Вместо това либерално-консервативната Национална коалиционна партия се очаква да спечели изборите и да влезе в 200-местния парламент с 48 места. Дясната партия на финландците вероятно ще спечели 46 места.

 

Въпреки че има доста голяма разлика в броя на спечелените места, общата подкрепа на тези три партии е в рамките на един процентен пункт. Топ партиите са същите като след последните избори, но водещата партия се промени, а победителят от предишните избори СДП падна на трето място.

 

Според Politico страховете за нарастващия държавен дълг, дълбоко вкоренено безпокойство във Финландия, изглежда са подкопали перспективите на Марин с посланието на лидера на NCP Петери Орпо за фискалната дисциплина, което печели избирателите на негова страна. „Това беше голяма победа“, каза Орпо на поддръжниците си, когато краят на преброяването на гласовете наближи. „Посланието ни се разбра, подкрепата е налице и финландците вярват в Националната коалиционна партия.“

 

Голяма част от работното време на правителството на Марин беше изразходвано за пандемията и управлението на сигурността на Финландия на фона на руската инвазия в Украйна. През последните четири години обаче правителството работи и върху еманципацията на транс хората и разхлаби законодателството за абортите.

 

Междувременно християндемократите (Kristillisdemokraatit, KD) запазват петте си места. Едно от тези места идва от избирателния район Häme, което позволява връщането на Пайви Расанен в парламента на Финландия. Това не беше сигурно преди неделя. Докато букмейкърите определяха шансовете за завръщането на Расанен като „нестабилни“, самата Расанен постави съдбата си в Божиите ръце.

 

Расанен влезе във финландския парламент с близо 7000 гласа. Това е увеличение с почти 350 гласа в сравнение с 2019 г. В отговор Рaсенен изрази благодарност за изборната победа. „Думите от Псалм 100 все още са в ума ми: „Благ е Господ! Неговата милост е вечна и Неговата вярност във всички поколения.” Вярвам в това и ще работя за най-доброто на близките си!”

 

Расанен е международно известна фигура, с продължаващо съдебно дело относно нейните  убеждения върху християнската сексуална етика. Тя е в парламента от 1995 г. Можете да си припомните историята тук.

 

CNE News

Photo: FB

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.