Още единадесет нигерийски християни са убити при терористични нападения

0

Фулански бойци и други терористи убиха осем християни в щата Плато, Нигерия, и раниха петима други на 1 октомври, според местни източници на „Morning Star News“.

Нападателите атакуваха село Ду, в окръг Квал на окръг Баса, като сред убитите бяха две деца, а ранените се нуждаеха от болнично лечение, каза Дейвидсън Малисън, говорител на Асоциацията за развитие на Иригве (IDA), в изявление за пресата.

„Въоръжените фулани нахлуха в общността около 20:10 ч. … и обляха с куршуми телата на невинни християни, които спяха“, – каза Малисън, добавяйки, че сред загиналите има деца на 9 и 11 години.

Той призова нигерийското правителство спешно да натовари служителите по сигурността да арестуват отговорните.

„Терористите са известни на нигерийското правителство и не са призраци, нито невидими“, каза той. „Те направиха заплашителни изявления, особено към нашите общности в близкото минало. Не само сме натъжени от това злощастно развитие и събитие, но сме напълно депресирани и с разбито сърце.“

Нападението е обгърнало местната общност в „сълзи, скръб и тъга“, добави той.

В село Атухун Паням в щата Плато в окръг Мангу беше съобщено, че трима християни са били убити на 27 септември. В изявление за пресата местните лидери на общността Лонгсе Джокле и Джошуа Гуфвам изразиха тъга относно продължаващите атаки срещу християни в щата.

Джокле и Гуфвам, съответно президент и секретар на Асоциацията за развитие на област Паням, призоваха агенциите за сигурност на страната да спрат атаките срещу християни в Плато.

„Ние осъждаме убийството на тримата християнски фермери и призоваваме службите за сигурност да преследват убийците“, – казаха те.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Voice of the Martyrs Korea (VOM Korea) приветства решението на Конституционния съд на Южна Корея срещу правителственият закон, криминализиращ използването на балони за пренасяне на Библии и брошури от Писанието в Северна Корея. Решението на Конституционния съд  определя закона като прекомерно ограничение на свободата на словото.

В отговор VOM Korea каза: „Voice of the Martyrs Korea изпраща Библии в Северна Корея чрез балон по безопасен, тих, точен, законен и екологичен начин, като същевременно поддържа отлични отношения на взаимно уважение с местните правоприлагащи органи и общности дори преди да бъде приложен законът, забраняващ листовките срещу Северна Корея. Днешното решение на Конституционния съд потвърждава, че това, което правим, е най-добрият подход. За безопасността и сигурността на тези, които работят с Voice of the Martyrs Korea, ние няма да коментираме бъдещи дейности или планове, свързани с балони… ще продължим да правим това, което винаги сме правили.“

Нашият молитвен сигнал на 11 септември включваше молба за молитва за Елеазар Сидху, пастор в Пакистан, за когото се твърди, че е бил прострелян и ранен от нападатели в Джаранвала. Оттогава стана ясно, че обвиненията, които е направил, са неверни и нараняването му е самопричинено. Презвитерианската църква на Пакистан наскоро отхвърли Елеазар, след като той призна, че е направил фалшивите обвинения. Във видео, публикувано онлайн, той твърди, че действията му са мотивирани от стрес и желание за полицейска защита – в отговор на атаките срещу християнската общност. Каквато и да е мотивацията за неговите действия, ние насърчаваме молитвата за него и ръководството на деноминацията в този труден момент.

Елеазар, който е обвинен в отправяне на неверни твърдения, ще остане в затвора Файсалабад под съдебно задържане до 14 октомври. Присъда по обвинение в неверни твърдения може да доведе до затвор до седем години и глоба.

ХВАЛА И МОЛИТВА:

* Молете се за всички засегнати от последните убийства в щата Плато.

* Молете се за край на насилието, което се извършва срещу християнските общности в северна и централна Нигерия в продължение на много години

* Отдайте слава на Бога за решението на Върховния съд в Южна Корея.

* Молете се християнската общност в Пакистан, особено Джаранвала, да не бъде неблагоприятно засегната от действията на пастор Елеазар; помолете Бог да го възстанови и доведе до пълно покаяние.

ИЗРАЕЛ:

* Молим ви, молете се за християните и ситуацията в Израел. Нашите приятели „Voice of the Martyrs USA“ предоставят местна помощ, включително работници на първа линия в ключови региони, подпомагане на обучението за местните църкви и помощ при разпространението на Библията. Те също така предоставят правна помощ за месиански (християнски) евреи, които са тормозени или лишени от законните си права. Молим ви, молете се последователите на Христос – независимо дали месиански евреи или вярващи араби – да познаят Божията защита през това нестабилно време.

* Благодарете на Бога, че израелските власти осъдиха неотдавнашния тормоз над християни в Стария град на Йерусалим.

(Източниците включват Morning Star News, Voice of the Martyrs Canada, VOM Korea и VOM USA)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.