Обещанията на Бога са сигурни

0

„Авррам повярва в Бога и Той му вмени това за правда” (Битие 15:6).

 

Трябва да разберем, че Божиите обещания и Неговите заповеди много се различават. Обещанията на Бога изискват вяра. Божиите обещания изискват действия. Бож…

Обещанията на Бога са сигурни

Обещанията на Бога са сигурни

Обещанията на Бога са сигурни
„Авррам повярва в Бога и Той му вмени това за правда” (Битие 15:6).

 

Трябва да разберем, че Божиите обещания и Неговите заповеди много се различават. Обещанията на Бога изискват вяра. Божиите обещания изискват действия. Божиите обещания са абсолютни и несъмнено ще се изпълнят, понеже Самият Бог ги изпълнява.

 

От друга страна, Неговите заповеди никога не са цялостно изпълнявани. Хората не живеят според Божиите стандарти, понеже са нещастни грешници. За щастие, нашата правда не зависи от собствените ни усилия да се покоряваме на заповедите. Ние никога не можем да живеем според Божиите стандарти. Вместо това правдата ни зависи от Неговото обещание, което е твърдо установено и не може да бъде променено.

 

Обещанието със сигурност ще се изпълни, когато вярваме в него. Затова не може да се отрече, че единствено вярата оправдава, защото единствено вярата приема обещанието.

 

Собствените ни усилия да се покоряваме на Божиите заповеди не могат да заслужат одобрението на Бога. Въпреки това ние трябва да проповядваме върху Божиите заповеди и да се опитваме да им се покоряваме, за да разберем колко отчаяно е положението ни. Ние трябва да разберем в каква огромна степен се нуждаем от Божията милост и доброта.

 

Ние не сме измислили това богословие и то не се е появило в сърцата ни, както противниците ни продължават да твърдят. Павел поучава върху него, като цитира Мойсей, който казва, че Авраам повярвал в Бога и Той му е вменил това за правда (Галатяни 3:6). С други думи, Авраам е бил оправдан, понеже повярвал на обещанието.

 

Всички Божии обещания са основани на Христос. Ако нямаме Христос за Посредник, Бог няма да има нищо общо с нас. Съществува само една разлика между вярата на Авраам и нашата вяра. Аврам повярвал в обещания Христос, Който все още не бил дошъл. Ние вярваме в Христос, Който вече е дошъл. Всички сме спасени чрез една и съща вяра.

 

Превод: Радостин Марчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.