Новини за християнските училища в Европа

0

Християнските училища в Европа срещат много трудности, но в много страни нуждата нараства. За първи път от много години броят на християнските училища се увеличава. Това е заключението на конференция, състояла се в Брюксел, на която са присъства…

Новини за християнските училища в Европа

Новини за християнските училища в Европа

Новини за християнските училища в Европа

Християнските училища в Европа срещат много трудности, но в много страни нуждата нараства. За първи път от много години броят на християнските училища се увеличава. Това е заключението на конференция, състояла се в Брюксел, на която са присъствали ръководители на християнски училища от 13 държави-членки на ЕС.

 

Конференцията е имала за цел да проучи опита в няколко страни: За десетте години, в които се организират Брюкселските срещи, не е имало никакви новини за основаването на нови християнски училища, казва Питер Моенс, председател на Асоциацията за реформирано образование (VGS) в Холандия. Тази година има планове за създаване на нови училища в Швеция, Обединеното кралство и Испания.

 

Това е забележително, особено в Швеция, защото политическият климат там е враждебен към християнските училища, споделя един от участниците по време на срещата. Правителството не допуска конфесионални елементи в образоването. Ако училище иска да организира събрание за християнско поклонение, е забранено да задължава учениците да присъстват. Вместо това трябва да създаде алтернатива за онези, които предпочитат да не се занимават с религия.

 

В същото време има нужда от християнско образование в Швеция. Въпреки „агресивната секуларизация“ в страната, две потенциални училища наскоро са изпратили молба да бъдат одобрени като образователна институция.

 

Освен това в Испания броят на християнските училища нараства. През следващите години ще бъдат отворени две до три нови училища. Християните в Испания усещат Божията помощ в начинанията си. „През ноември се срещнахме с монахини от голям манастир. Дойдоха при нас и ни казаха, че имат голяма празна сграда. Попитаха ни дали можем да направим училище в него.”

 

Това обаче е само началото, уверява испански участник в конференцията, „Нашата визия е да започнем 20 нови християнски училища.“

 

Християнските училища в други страни също искат да разширят своите помещения, тъй като усещат, че все повече и повече ученици искат да се запишат в техните програми.

 

В Швейцария броят на християнските училища не е нараствал от години. В момента в страната има около 20 евангелски училища. Обстоятелствата само понякога са благоприятни за тези учебни заведения, тъй като училищата се нуждаят от помощ за намиране на достатъчно финансови ресурси, достатъчно учители и жилища. И все пак, за първи път от години, Инициативата за християнско образование има две групи, които желаят да отворят нови училища. „След години на застой все повече хора искат християнско образование.“

 

В Албания християнското образование е сравнително ново. И все пак единствената християнска училищна институция в страната трябвало да върне 80 ученици миналата година, защото учебните заведения се нуждаят от капацитет, за да приемат всички тях.

 

Християните в Албания усещат, че Бог работи в страната и следователно смятат, че е време да се разшири училищната система. На практика обаче това е трудно да се направи. Тъй като албанското правителство не им предоставя никаква подкрепа – въпреки че християнските училища могат да организират дейности без ограничения – християнските училища се борят с финансови проблеми. „Имаме земята, структурата и дизайна, за да започнем ново училище, но ни липсват парите.“

 

Освен това в Белгия има повече от достатъчно ученици, за да запълнят християнските училища в страната, казва участник в конференцията. Въпреки това училищата се борят да намерят достатъчно „християнски учители, които споделят визията на училището“.

 

Австрия се бори със същия проблем. Училищата процъфтяват и всяка година повече ученици кандидатстват за прием, отколкото позволява капацитетът на училището. Проблемът за християнските училища в Австрия се състои главно в намирането на достатъчно християнски учители. Поради това някои училища трябва да наемат учители нехристияни, което понякога води предизвиква проблеми.

 

Според няколко участници това развитие идва в отговор на политическото развитие в цяла Европа, което принуждава държавните училища да преподават либерално за пола и сексуалността. Загрижените родители започват да търсят училища, които не включват това ЛГБТ съдържание в учебните си програми.

 

В някои страни християнското образование не се ограничава до установени християнски училища. Но това не означава, че учениците изобщо не получават никакво християнско образование, посочват някои участници в конференцията. Ето защо някои европейски организации, като Чешката република, се съсредоточават върху подготовка на християнските учители в държавните училища. „Част от служението е да насърчим християнските преподаватели в светските училища да споделят светлината на Исус в това мрачно време.“

 

CNE NEWS

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.