Музеят на Библията връща древен ръкопис

0

Музеят на Библията връща древен ръкопис
Музеят на Библията във Вашингтон (MOTB) върна на Гръцката православна църква ръкописно евангелие, което е на повече от 1000 години и е било взето от българските войски от манастир през 1917 г.

 

Кураторът на MOTB Браян Хайланд определи ръкописа като едно от най-старите ръчно написани евангелия в света, като част от стотици безценни предмети, плячкосани от манастира Косиница в Гърция по време на Първата световна война, се казва в изявление на музея, добавяйки, че са го закупили на търг на Christie’s през 2011 г.

 

Официална церемония по връщането ще се проведе в манастира в Северна Гърция в понеделник, каза MOTB.

 

Ръкописът е бил използван в продължение на стотици години в религиозни служби, заедно с повече от 400 тома, преди да бъде взет от българските сили, каза ARTnews .

 

През 2020 г. музеят информира Вселенския патриарх Вартоломей I, световният лидер на Източноправославната църква, за планираното връщане на ръкописа, който влезе в колекцията на музея през 2014 г. Тогава патриархът разреши на музея да показва ръкописа от октомври 2021 г. нататък .

 

Патриархът също даде назаем още три ръкописа „като част от сътрудничеството в постоянна експозиция в музея като жест на благодарност за връщането на ръкописа на Евангелието“, казаха от музея.

 

MOBT, който проучва всички свои колекции през последните години, заяви, че „се надява, че други колекции в САЩ, които също притежават ръкописи от манастира, също доброволно ще ги върнат в законния им дом“.

 

Той добави: „Въведените в момента процедури са много, много строги. Ако не сме попълнили всеки детайл, това просто не се взема предвид. Процесът е много различен от този преди 10 години.“

 

Миналия февруари MOBT прехвърли контрола върху 5000 спорни ръкописа и парчета папирус на правителството на САЩ, което след това репатрира артефактите в Египет, откъдето се смяташе, че елементите са били незаконно транспортирани по време на Арабската пролет.

 

Артефактите включват фрагменти от ръкописи, погребални маски, части от ковчези и глави на статуи.

 

През април 2020 г. академик от Оксфордския университет в Обединеното кралство  беше арестуван като част от разследване на кражба и неразрешена продажба на древни библейски фрагменти на Hobby Lobby Stores.

 

Източник: Christian Post

 

Музеят на Библията връща древен ръкопис

Музеят на Библията връща древен ръкопис

Музеят на Библията връща древен ръкопис Музеят на Библията във Вашингтон (MOTB) върна на Гръцката православна църква ръкописно евангелие, което е на повече от 1000 години и е било взето от българските войски от манастир през 1917 г.   Кураторът на MOTB Браян Хайланд определи ръкописа като едно от най-старите ръчно написани евангелия в света, като част от стотици безценни предмети, плячкосани от манастира Косиница в Гърция по време на Първата световна война, се казва в изявление на музея, добавяйки, че са го закупили на търг на Christie's през 2011 г.   Официална церемония по връщането ще се проведе в манастира в Северна Гърция в понеделник, каза MOTB.   Ръкописът е бил използван в продължение на стотици години в религиозни служби, заедно с повече от 400 тома, преди да бъде взет от българските сили, каза ARTnews .   През 2020 г. музеят информира Вселенския патриарх Вартоломей I, световният лидер на Източноправославната църква, за планираното връщане на ръкописа, който влезе в колекцията на музея през 2014 г. Тогава патриархът разреши на музея да показва ръкописа от октомври 2021 г. нататък .   Патриархът също даде назаем още три ръкописа „като част от сътрудничеството в постоянна експозиция в музея като жест на благодарност за връщането на ръкописа на Евангелието“, казаха от музея.   MOBT, който проучва всички свои колекции през последните години, заяви, че „се надява, че други колекции в САЩ, които също притежават ръкописи от манастира, също доброволно ще ги върнат в законния им дом“.   Той добави: „Въведените в момента процедури са много, много строги. Ако не сме попълнили всеки детайл, това просто не се взема предвид. Процесът е много различен от този преди 10 години.“   Миналия февруари MOBT прехвърли контрола върху 5000 спорни ръкописа и парчета папирус на правителството на САЩ, което след това репатрира артефактите в Египет, откъдето се смяташе, че елементите са били незаконно транспортирани по време на Арабската пролет.   Артефактите включват фрагменти от ръкописи, погребални маски, части от ковчези и глави на статуи.   През април 2020 г. академик от Оксфордския университет в Обединеното кралство  беше арестуван като част от разследване на кражба и неразрешена продажба на древни библейски фрагменти на Hobby Lobby Stores.   Източник: Christian Post  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.