Мозъчните чипове и християните

0

Според християнски футуролог технологията за мозъчни импланти може да замъгли разбирането за това какво означава да си човек и призова християните да се включат в дебата по темата.

 

Илон Мъск потвърди, че първият човек, с имплантиран м…

Мозъчните чипове и християните

Мозъчните чипове и християните

Мозъчните чипове и християните
Според християнски футуролог технологията за мозъчни импланти може да замъгли разбирането за това какво означава да си човек и призова християните да се включат в дебата по темата.

 

Илон Мъск потвърди, че първият човек, с имплантиран мозъчен чип от неговата компания, се възстановява добре. Компанията Neuralink се надява, че технологията ще позволи на хората с увреждания да управляват устройства с помощта на ума си.

 

Социалният коментатор и технологичен експерт Мал Флетчър коментира, че има „големи потенциални ползи“ от технологията, която ще има за цел да облекчи въздействието на болестта на Алцхаймер чрез защита и укрепване на способностите на мозъка.

 

Флетчър обаче е загрижен за човешката уязвимост.

 

„Кой притежава данните, генерирани от моите мисли? Аз ли ги притежавам? Neuralink притежава ли ги? И може ли трета страна като маркетингова компания или дори правителствена агенция да получи достъп до тях? Мисля, че възможностите за това, което наричаме технологично свързване тук е безкрайно, нали знаете, технологията, въведена за една цел, може след това да бъде използвана за друга цел без открит дебат. Така че има големи въпроси, но също така и ползи.”

 

Според Флетчър, компанията ще има много по-голям обхват за контрол на мозъка от предишната тествана технология, тъй като няма да бъде ограничена до специализирани области, а вместо това може да комуникира безжично с различни области на мозъка.

 

Следователно има риск от „размиване на границата между човек и машина“.

 

„Ние вече третираме телефоните като продължение на нашата физиология, но поне можем да ги изключим или да ги оставим у дома в чекмеджето. Вграждането на технологии в човешкото тяло повишава възможността да бъдем проследени. Някои твърдят, че границата между хората и технологиите вече не е важна. Вярвам, че е така.”

 

Флетчър настоява, че компаниите и правителствата трябва да разширят дебатите, за да включат философи, физици, хора, които се занимават с медицина и дори теология, за да изготвят етични насоки, които определят и защитават „какво означава да си човек“.

 

Той също така призовава християните да обърнат внимание на Псалм 24, който според него ни предупреждава да не си заравяме главата в пясъка, когато става дума за дебат относно технологиите.

 

„Господна е земята и всичко, което я изпълва, и всичко, всеки, който живее на нея. (Псалм 24:1)

 

„Така че цялата земя принадлежи на Господ, не само църквата, не само нещата, свързани с духовните аспекти на живота, но целият живот, който той създаде и целият принадлежи на Него. В крайна сметка нашата работа е да бъдем добри настойници. Така че, като християни, нашата отговорност не е да се оттеглим само в личното благочестие, а да се ангажираме с гражданските власти и онези, които правят изборите, засягащи живота на хората и всъщност отразяващи как хората ще реагират на посланието, което ни е дадено.”

 

Premier Christian News

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.