Молитва за Индия

0

Никоя друга територия на света няма такова разнообразие и концентрация на недостигнати народностни групи. Християните са призовани да се молят за следните нужди:

 

* Северните индийски равнини с тяхното многомилионно население. Християн…

Молитва за Индия

Молитва за Индия

Молитва за Индия
Никоя друга територия на света няма такова разнообразие и концентрация на недостигнати народностни групи. Християните са призовани да се молят за следните нужди:

 

* Северните индийски равнини с тяхното многомилионно население. Християните са се провалили да окажат значително влияние върху хиндуистките касти. Молете се за правилната стратегия за евангелизирането на всяка каста и основаването на църкви между тях. От 6400 касти само около 100 са дали някакъв плод като награда за страданията на Спасителя.

 

* По-висшите касти са показали много малък открит отклик на повика на Христос. Молете се за брамините (свещеническата каста), кшатриите (военните) и вайзиа (търговците), така щото гордостта им да бъде премахната от изобличението за техния грях. Молете се за правилния достъп за печелене и обучаване на всяка група.

 

* Селското население. Над 70% от индийците живеят в 700 000 села. Само около 65 000 села имат църкви – повечето от тях са в Южна и Североизточна Индия, докато Централна и Северна Индия има огромна нужда от работници.

 

* Мюсюлманското малцинство от 180 милиона души е едно от най-големите и достъпни мюсюлмански общества в света. Мюсюлманите са управлявали голяма част от Индия за период от 600 години. Евангелизаторското усилие и увеличаващият се отговор сред мюсюлманите са били събитие през 80-те. Може би сега сред тях има няколко хиляди мюсюлмани, които са се обърнали към Исус, но преследванията са били жестоки за много от тях. Молете се за петте агенции и 150-те мисионери работещи между мюсюлманите.

 

* Големите градове с тяхното бързо нарастващо население. Много територии са недокоснати и малко са правилните стратегии, които са били приложени за достигането на хората, живеещи в големите градове като: Бомбай, Калкута, Делхи, Мадрас, Кампур, Варанаси и др. Много хора там живеят в презряна бедност и без домове. Това е едно от най-големите предизвикателства за Евангелието през следващите години.

 

* Младите хора, забравени от църквите поради липса на интерес и обучени хора за работа с тях. Милиони са младежите, които имат нужда да бъдат достигнати.

 

* Студентите, наброяващи почти 4 милиона в 176 университета и 6380 колежа. Голяма част от тях са пристрастени към наркотици. Молете са за ясно, жизнено важно, християнско свидетелство за тях.

 

* Тибетските бежанци, наброяващи около 450 000 и пръснати из Индия в специални области и лагери, където християнското свидетелство рядко се позволява. Между тях има само 3 църкви с 6 пастора. Болшинството от тибетците остават вързани в техните суеверия и Ламаистичен будизъм.

 

* СПИН, който бързо става главен проблем в Бомбай и Калкута. През 1991 г. са били открити около 500 000 вирусоносители. Големината на това бедствие, което може да засегне Индия е едва оценено от властите или християните. Молете се да има християнски служения, които да работят със засегнатите семейства от СПИН.

 

* Страдащите от проказа, наброяващи 3,2 милиона. Християнски агенции служат на тези хора с любов и грижа.

 

* Слепите. В Индия има 10 милиона слепи хора, които представляват повече от 25% от слепите в целия свят. Малцина от тях са се научили да четат Брайл и много са малко материалите на Брайл на индийските езици. Организацията “Факла за слепите” се е посветила да осигури цялата Библия на Брайл на 12 от главните езици в Индия. Молете се това тяхно дело да бъде благословено от Бог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.