Много рядка монета, изобразяваща Христос, намерена в Норвегия

0

„Много рядка“ златна монета, изобразяваща образа на Исус Христос, която може да е от Византийската империя преди около 1000 години, е открита наскоро в Норвегия.

 

Металотърсачи открили артефакта в планините Вестре Слидре, н…

Много рядка монета, изобразяваща Христос, намерена в Норвегия
„Много рядка“ златна монета, изобразяваща образа на Исус Христос, която може да е от Византийската империя преди около 1000 години, е открита наскоро в Норвегия.

 

Металотърсачи открили артефакта в планините Вестре Слидре, на повече от 2400 км от Истанбул, Турция, известен преди като Константинопол, столица на Византийската империя.

 

Според изявление на общината на окръг Инландет в Норвегия, монетата е известна като византийски histamenon nomisma.

 

От едната страна на монетата е изобразен Христос, който държи Библията. Другата страна включва изображение на това, което изследователите смятат, че са били владетели от времето, Василий II и Константин VIII,  братя и съимператори на Византийската империя от 962 до 1025 г.

 

„Монетата е уникална в норвежкия контекст“, подчертава в изявлението си общината на окръг Инландет. „Запазена е изключително добре. Монетата изглежда почти непроменена от времето, когато е била изгубена, може би преди хиляда години.“

 

Според изявлението монетата е изсечена някъде между 977 и 1025 г. сл. Хр. и има пунктирана тройна рамка.

 

Монетата има два надписа, единият на латински, който гласи: „Исус Христос, Цар на царете“. Другият надпис е гръцки: „Василий и Константин, императори на римляните“.

 

Общинските служители могат само да спекулират как монетата е стигнала до Норвегия.

 

През това време Харалд Хардроде е бил телохранител на императора. По-късно той става крал на Норвегия, според Археологическия институт на Америка. Дали монетата е била част от заплатата на телохранителя, която той е донесъл у дома по време на пътуване около 1034 г?

 

Трима императори загинали по времето на Хардроде във Византия и по принцип телохранителите са плячкосвали двореца след смъртта на краля, според изявлението на общината.

 

„Съкровищата, които придобил като част от гвардията на императора в Константинопол, той изпратил на княз Ярослав в Киев. Между другото, данъците трябвало да служат за зестра, така че Харалд да може да се ожени за една от дъщерите на Ярослав “, съобщават от Общината.

 

Според общинските служители князете на Киев са имали роднински връзки с императорите на Византия. Василий II е прачичо на кралица Елисив.

 

„Знаем, че Валдрес е бил част от епархията Бьоргвин до 1125 г. Един от по-старите пътища за движение се нарича Биспевеген. Не е невъзможно монетата да е била изгубена от някой от духовниците по време на пътуването им“, се добавя в изявлението на общината.

 

Друго обяснение е, че монетата е пристигнала в Норвегия при търговията със сол. „Старите търговски пътища, пътищата на солта, се основават на търговия със сол от Западна Норвегия, така че е възможно монетата да е обменена при търговия между сол и херинга от Запад и железни блокове, еленски кожи и рога от Изток."

 

Местоположението на находката няма да бъде изследвано до 2024 г., тъй като монетата е открита през късната есен. Изследователите все още са в процес на вземане на решение как да подходят към изследването на находката.

 

Christian Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.