Когато изпълзи страха

0

joyce_meyer_300

Джойс Мейър

Случвало ли ви се е да вървите във вяра със забързани крачки в изпълнението на нещо, което Бог ви е казал да направите и изведнъж да се спрете, цял облян като със студен душ от страх? На мен ми се е случвало. Всъщност, преди да разбера какво точно е страхът и как Бог очаква от нас да го преодолеем, най-тежката заповед за мен беше “Не бой се”!

Вижте, Бог винаги ни казва да действаме смело, да бъдем “силни и смели”(Исус Навиев 1:6). Но когато започнем да се подчиняваме на Божието Слово, страхът се прокрадва, готов да се изправи срещу нас и да ни ужаси до степен, че да се откажем от пътя ни във вяра. Например, да предположим, че Бог иска от мен да свидетелствам на някого. Той казва, Джойс, искам да дадеш на този човек брошура. Изпълнена с желание да се подчиня, аз отивам при този човек с брошура в ръка. Но преди да се приближи до него, в мен се надига страх, който изръмжава, “Р-р-р. По-добре, не безпокой човека. Той може да се ядоса”. После се замислям, но наистина, естествено, че не искам да ядосам някого. Така че, вместо да направя това, което Бог е искал да направя, аз си слагам брошурата в джоба, обръщам се и се отдалечавам.

Или пък, Бог може да иска да се справи с мен относно финансите. По време на службата, Той ми казва да направя стъпка на вяра като посея в дискоса 100 $. “Да, Господи”, казвам аз, “ще го направя”. Но като си отварям чековата книжка, отново ме връхлита страх:”ти не можеш да дадеш толкова много! Няма да можеш да си платиш сметките! Ще ти отрежат тока”!

О, не! Мисля, че започвам да треперя. Не искам да ми отрежат тока. Моите сметки са по-големи този месец. Може би просто ще дам 10$. За сетен път Божиите намерения са възпрепятствани, защото аз позволявам да ме завладее дух на страх.

Не бягай!
Точно това прави страха – да плаши. Той се опитва да ни накара да се откажем по средата на това, което вършим за Бог, да ни спре и да ни накара да побегнем. Всъщност, Тълкувателя на библейските думи на Вайн обяснява, че гръцката дума “фобия”(страх) първоначално означавала “бягство” или “побягване” – страх, причинен от уплахата на враговете. Именно от бягство пред лицето на враговете иска Бог да ни предпази, когато ни казва “Не бой се”! Бог многократно призовава тези, които призовава да не оставят страха да ги побеждава.

Например, когато Бог възложи на Исус Невиев задачата да изведе израелтяните след смъртта на Мойсей, Той заяви: “Ето заповядвам ти; бъди силен и смел, да не се плашиш и да не се страхуваш, защото Господ, твоят Бог, е с тебе, където и да идеш” (Исус Навиев 1:5).

Макар че Еремия се опасяваше, че бе твърде млад да говори на “всички племена на северните царства”, Бог му каза, “А ти опаши кръста си! Стани и им кажи всичко, което ти заповядам. Да не се уплашиш от тях, да не би Аз да те уплаша пред тях” (Йеремия 1:15, 17).

Изпълнете всичко, макар и да се страхувате
“Но, Джойсе”, може да кажете вие, “аз се опитвам да не се страхувам. Но просто не мога да не се страхувам. Аз наистина искам да се подчиня на Бог и да пристъпя дързостно към Него, но просто не мога”! Точно това говорех и аз докато Бог не ми каза три думи, които напълно промениха живота ми и ме освободиха от контрола на страха. Той каза, “Не се страхувай”. Това е всичко. Просто … не се страхувай!

Бог каза, “Страхът винаги ще се опитва да те спира да правиш това, което искам да направиш, но защо въпреки страха си, не го направиш”? И аз си помислих, “Ами, да , защо не”? В крайна сметка, кой казва, че не можем да направим нещо при все че се страхуваме? Точно това наистина се прилепи в душата ми. Когато изследвах как е използвана сумата “страх” в Библията, аз осъзнах, че значението на заповедта “не бой се” не означава “не изпитвай страх”. В Библията “не бой се” означава “не оставяй страхът да те контролира”. Тя означава “при все че се чувстваш уплашен, не бягай. Изпълни Божията заповед въпреки страха”.

Вижте, Бог не казваше на Исус или на Йеремия или християните от Филипи, че не трябва да се страхуват, когато се изправят лице срещу лице с враговете. Той не каза на израилтяните, които бяха “прекалено уплашени” от конете и колесниците на фараона, че не трябва да изпитват страх. Той просто каза на Мойсей, “Кажи на израилтяните да вървят напред” (Изход 14:15). С други думи, не позволявай страхът да те спре. Продължавай напред, при все че се страхуваш.

Няма абсолютно нищо ненормално, когато се страхуваме. Не трябва да живея в осъждение към себе си, просто защото страхът понякога ме кара да треперя, да се изпотявам, да почервенявам или да се задъхвам. Няма нищо ненормално когато се изправя лице в лице с враговете си, краката ми се подкосяват и чувствам, че ще припадна. Библията не ни казва, “Не трепери”! Тя не казва, “не се изпотявай”! Тя казва “не бой се”.

Коя е тя?
Нека ви разкажа моя личен опит, за да разберете как действа това “направи го, макар че те е страх”. Преди няколко години имах възможността да говоря на една голяма конференция в Джаксънвил, Флорида заедно с още няколко видни служители. По това време моето служение не бе така известно както е сега. Всъщност, бях поканена само защото моят син познаваше един от членовете на борда на комисията по спонсорирането. Когато той научил, че има нужда от още един човек, който да говори на конференцията, той им дал моите касети с проповеди върху страха. Те харесали касетата, така че ме поканиха.

Около същото това време бях поканена и в Колорадо на една конференция и там също трябваше да говоря заедно с едно “голямо име”. Тази конференция се състоеше точно преди другата в Джаксънвил. Но когато пристигнах в Колорадо, разбрах, че другият, който трябваше да говори с мен, бе отказал поканата.

Оставиха ме сама с чанта в ръка. Дадох най-доброто от себе си, за да се подготвя, но почти никой не дойде на конференцията. Излишно е да казвам, че след подобно поражение на моята първа конференция, аз се страхувах от това какво щеше да се случи в Джаксънвил.

”О, Господи”, изхлипах аз, “Толкова се страхувам! Отивам там, където никой не ме познава, а семинарите на другите ще бъдат пълни с присъстващи. А никой няма да дойде на моя семинар и отново ще преживея абсолютен провал”.

На конференцията в Джаксънвил присъстваха около 1600 човека. И първата вечер от всеки водещ на семинара бе поискано кратко резюме на темата, която щеше да се обсъжда на неговия семинар. Принципно, аз не се притеснявам да говоря пред група. Но когато дойде моя ред да опиша темата на семинара, аз не можах да кажа почти нищо. Толкова уплашена бях, че загубих гласа си! Стоях изправена пред тези хора и ги гледах и чувах само шепота им, “Коя е Джойс Мейър? Някой чувал ли я е”?

Преглътнах и опитах отново. Този път успях да кажа няколко думи за това, което бях планирала като тема на разговор за следващия ден. Но бях уплашена. Все още се страхувах, че това, което се случи в Колорадо, ще се повтори и тук. Но то не се повтори. На следващата сутрин на моя семинар бе препълнено с посетители. И когато свърших проповедта си, хората буквално се трупаха около масата за касети. Бог възнагради моята вяра, защото аз бях готова да извърша каквото трябваше, макар че се страхувах. Макар че се чувствах уплашена, аз не оставих страха ми да ме спре. Аз не избягах от това, което Бог искаше да направя.

Не бягайте – това е тайната да се освободите от контрола на страха. Разликата между побеждаващия християнин и този, който никога не се радва на пълнотата на Бог е не в това, че единият изпитва страх, а другият – не. Всеки изпитва страх. Но всеки път, когато вие стъпите в една нова територия на вяра, страхът ще се опитва да ви спре. Сатана ще се опитва да ви пречи да вървите напред.

Разликата между поразения християнин и побеждаващия християнин е следната: поражения бива спиран от страха, а побеждаващия върши Божията воля, при все че се страхува. Един се връща назад и се свива в страха си (Евреи 10:38), а другият върви напред въпреки страха си.

Следващият път, когато Бог иска да пристъпите смело и да направите нещо за Него, направете го! Може да треперите, да се изпотявате, колената ви да се свиват от страх. Но не се оставяйте тези чувства да ви спират. Вземете качествено решение да се подчините на Бог дори когато се чувствате уплашени. Вземете решение да извършите Божията воля при все че се страхувате! А после стойте спокойни и очаквайте Божието спасение!

Превод: Соня Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.