КИТАЙ – Жанг Кай е освободен!

0

Адвокатът по правата на човека Жанг Кай, който прекара близо седем месеца в ареста, бе освободен. След като по законен път защитаваше около 100 църкви, засегнати от продължаващата кампания за премахване на кръстове в крайбрежната провинция Жеджянг, миналия август Жанг бе задържан, точно преди насрочена среща с посланика на ООН по свободата на вероизповедание.

Благодарим ви, че се молихте за освобождението на Жанг Кай. Миналата седмица той публикува в социалните медии, че се е върнал у дома си във Вътрешна Монголия (автономна област в Китай, на границата с Монголия).

Жанг беше осъден на шест месеца арест в таен „черен затвор”.

Миналия месец той се появи в една държавна телевизия, където, според мнозина, той е бил принуден да признае „престъпленията” си. Впоследствие властите в Жеджянг го обвиниха в „застрашаване на държавни тайни” и „събиране на тълпа с цел нарушаване на обществения ред”, и го задържаха. В съобщението си Жанг благодари на приятелите си за загрижеността и за това, че са помагали на семейството му, докато е бил в затвора. Близките му са потвърдили тази информация.

 Продължавайте да се молите за освобождението на останалите християнски водачи, адвокати и защитници на правата на човека. Сред тях са арестуваните през юли адвокати Ли Хепинг и Уанг Ю, и църковния ръководител Ху Шиген и презвитерите Ли Гуожи (Янг Хуа), Бао Гуохуа и Гу Юезе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.