Какво трябва да знаете за филма „Полярен експрес“?

0

В този приключенски филм, базиран на едноименната детска книга от 1985 г., написана от Крис ван Олсбърг,  любознателно момче се впуска в чудно пътуване с влак до Северния полюс, преоткривайки вярата, която смята, че е изгубил. Авторът на едноим…

Какво трябва да знаете за филма „Полярен експрес“?

Какво трябва да знаете за филма „Полярен експрес“?

Какво трябва да знаете за филма „Полярен експрес“?
В този приключенски филм, базиран на едноименната детска книга от 1985 г., написана от Крис ван Олсбърг,  любознателно момче се впуска в чудно пътуване с влак до Северния полюс, преоткривайки вярата, която смята, че е изгубил. Авторът на едноименната книга е и илюстратор на кориците на детската поредица „Хрониките на Нарния“, на К. С. Луис. Книгата е от приказния жанр.

 

 Филмът подчертава колко е важно да вярваме – не в Дядо Коледа, а в невидимото и в доброто. Напомняме какво казва Евреи 11:1 за вярата: „А вярата е увереност в това, на което се надяваме, и увереност в това, което не виждаме.“

 

Кондукторът на влака разговаря с момчето за вярата в съвместното им пътуване, което е пълно както с опасни предизвикателства, така и с причудливи моменти на радост. В разговорите им кондукторът предизвиква момчето да вярва в доброто в света, дори когато е изправено пред несигурност и съмнение. 

 

Когато кондукторът пита момчето: „Да видиш означава да повярваш, нали?“ филмът ни напомня думите на Исус към неговия ученик Тома в Йоан 20:29: „Понеже ме видя, ти повярва; блажени са онези, които не са видели и са повярвали.” Тома се съмняваше дали Възкресението действително се е случило или не. Но когато възкръсналият Исус се появи и даде възможност на Тома да го докосне, за да провери реалността на неговото Възкресение, Тома спря да се съмнява и повярва. Исус беше доволен, но посочи, че онези, които вярват, без да виждат, са благословени поради силната си вяра.

 

Филмът ни подканя да разгледаме многото начини, по които невидимите сили на доброто работят зад кулисите в живота ни. Това ни насърчава да положим надеждата си с увереност в това, което не виждаме сега, но това, което Бог ни е обещал, е реално.

 

Cross Walk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.