Идонезийските църкви, пред заплаха

Идонезийските църкви, пред заплаха

09.07.2020 5 By Evangelsko.info

**Идонезийските църкви, пред заплаха от закриване поради силната опозиция на властта**

Две нови църкви в *Ява* са изправени пред заплахата от затваряне като част от това, което мнозина смятат за нарастващ прилив на преследване в Индонезия.

Църква в западна *Джакарта* получи официалното си разрешение по-рано този месец, но все още не се установяват събрания поради местните протести. Презвитерът, ***Тимотей***казва, че църквата е получила заплахи от „Фронтът на ислямиските поддръжници“ – същата екстремистка група, която ги изгонила от последната им сграда в града.

В централна *Ява*, петдесятната църква в град *Джокякарта* е изправена пред обаждания за затваряне само три месеца след отварянето си.

**Молим ви, молете се за нашето християнско семейство в Индонезия на фона на нарастващия натиск.**

Местните противници на църквата в западна Джакарта твърдят, че тя е твърде близо до джамия и ислямско училище – въпреки че местните християни казват, че в близост няма такива сгради.

Междувременно другият презвитер – ***Тигор*** – отдавна е изправен пред преследване. Още през 2003 г. той отворил домашна църква в дома си, но се сблъскал с местните протести и вандализъм. След това през 2017 г. той поискал официално разрешение, което най-накрая било предоставено през този април, но църковните събрания веднага посрещнаха местни протести.

* Молете се Бог да намери начин църковните събирания да се осъществяват и вярващите да свидетелстват в своите квартали за Бог. Разговорите на местно ниво относно тези две църкви, не са успели и случаите се препращат към висшите власти.

* Молете се много от онези, които в момента се противопоставят на християнското поклонение в Индонезия, да дойдат при Христос.

* Прославете Бог, поради брат Тигор и неговата църква, които имат съюзник – местния полицейски началник, който предупредил местните противници: „Ще защитя репресираното малцинство с кръвта си.“ Молете се Бог да издигне още много защитници на религиозната свобода.