Християните в Украйна по-единни от всякога

0

Оставането в Украйна или напускането на страната е решение, пред което стотици хиляди хора се сблъскват тези дни.

 

Таня Пинчук, водеща на християнската радиостанция Радио М, решава да остане в Киев и да помогне с каквото може. Тези дни…

Християните в Украйна по-единни от всякога

Християните в Украйна по-единни от всякога

Християните в Украйна по-единни от всякога
Оставането в Украйна или напускането на страната е решение, пред което стотици хиляди хора се сблъскват тези дни.

 

Таня Пинчук, водеща на християнската радиостанция Радио М, решава да остане в Киев и да помогне с каквото може. Тези дни тя споделя своя опит от инвазията в социалните мрежи.

 

След като прекарва няколко нощи в бомбоубежище, Таня продължава да помага за специфични нужди, като намиране на медицинска помощ за току-що родила жена, храна и подслон за тези, които остават бездомни поради атаките, или спешен транспорт за тези, които имат нужда от него.

 

Станцията, в която работи, е част от медийните партньори на Far East Broadcasting Company (FEBC), „междуконфесионално служение, чиято единствена цел е да сподели Добрата вест за Исус Христос на света чрез радио, интернет и нововъзникващи технологии“.

 

Медията потвърди, че всичките нейни служители са добре, въпреки че някои от тях живеят в конфликтни зони.

 

Радио М си сътрудничи с мрежа от центрове за спешни повиквания, като получава хиляди обаждания от хора, които искат молитва или подкрепа в различни ситуации.

 

Споделяме интервю за испанския новинарски уебсайт Protestante Digital.

 

 

Въпрос. Как се справяте предвид ситуацията в момента?

 

Таня: Продължавам да живея в Киев, въпреки че е много опасно. Организирам коли, храна, помощ за нуждаещи се и приятели от вкъщи, свързвам хората помежду си, тъй като нямаме възможност да се движим лесно из Киев.

 

В. Продължавате да излъчвате от Радио М, срещали ли сте опасност или заплахи за това?

 

Таня. Да, продължаваме да излъчваме от Черновци. Поддържаме връзка с нашите слушатели, молим се за тях, подкрепяме ги. Християнски консултанти на линията на доверие също работят за нас. Получаваме стотици обаждания, защото хората не могат да се справят с паниката, депресията и стреса.

 

В. Каква е вашата краткосрочна перспектива за войната?

 

Таня. Не знаем какво ще се случи след това, Киев издържа, но някои градове са напълно разрушени. Нашите хора и църкви са обединени, както никога досега.

 

В. Какъв според вас би бил най-подходящият начин за помощ от разстояние?

 

Таня: Най-важната помощ е молитвата и хората да не мълчат за това, което се случва с нас, а де знае по целия свят, за да се съберат средства и финанси.

 

В. Как бихме могли да се молим за вас?

 

Таня: Благодаря на Бога, че в нашия район няма стратегически съоръжения и тук е спокойно. Бог да ми даде мъдрост как да продължа напред. Имам нужда от мъдрост.

 

 

Източник: Protestante Digital

Photo Credit: Hanaya Naftali

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.