Танзания: Християни потресени от нападение в Занзибар Църковните ръководители в…

Танзания: Християни потресени от нападение в Занзибар Църковните ръководители в…

Танзания: Християни потресени от нападение в Занзибар

Църковните ръководители в полуавтономния остров Занзибар са призовали правителството на Танзания да подкрепи християните след последните бомбени атентати.

Християни са разтревожени, след като заподозрени ислямистки екстремисти са извършили бомбени атентати в църкви в три различни района на острова през миналия месец. В първата атака на 13 февруари, бомба експлодирала близо до входа на църква в Киито Упеле-Фуони, извън град Занзибар, малко преди края на неделното богослужение, при което няколко души са получили леки наранявания. На следващия ден, устройство било детонирано близо до друга църква. Преди това да се случи, саморъчно направени бомби са били поставени в църква в Томондо, по време на богослужението и още веднъж по-късно същия ден.

Сепаратистка група, назоваваща се „Асоциация за ислямска мобилизация и пропаганда“ е заплашвала християните от 2012 г. насам, а друга подобна групировка се бори за пълното отделяне на Занзибар от Танзания. Докато 54% от населението на Танзания са християни, в Занзибарския архипелаг 97% от населението са мюсюлмани.

* Да се молим Бог да изпълни християните със своя мир, така че те да останат твърди във вярата. Благодарим на Бог, че няма жертви след бомбените атентати. Молим се за мъдрост на властите след настъпилото насилие и да бъде защитен живота на всички, независимо от тяхната вяра.

Нови сведения:

Тринадесет вярващи в Пекин са били освободени, след като са били задържани на 24 януари, малко преди настъпването на китайската нова година. Освен тях има още трима вярващи, които остават затворени. Всичките 16 вярващи са били арестувани при посещението им на техен болен брат. Един от освободените, Янг Джинг, е получил сърдечен пристъп и му е оказана помощ в болница.

* Да се молим останалите трима задържани да бъдат пуснати на свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.