Френските протестанти стартират служение сред жертви на насилие

0

Новото служение на френските евангелски църкви "Спрете малтретирането" има за цел да „направи нашите църкви по-гостоприемни и по-безопасни“, казват от CNEF. Евангелистите вече пуснаха ръководство за успешни практики в борбата с…

Френските протестанти стартират служение сред жертви на насилие
Новото служение на френските евангелски църкви "Спрете малтретирането" има за цел да „направи нашите църкви по-гостоприемни и по-безопасни“, казват от CNEF. Евангелистите вече пуснаха ръководство за успешни практики в борбата със сексуалното насилие.

 

Националният съвет на евангелистите във Франция ( CNEF ) наскоро стартира „услуга за изслушване и помощ за жертви и свидетели на сексуално насилие в рамките на евангелски църкви, структури и организации“, наречена Stop abus (Спрете насилието).

 

Платформата предоставя онлайн формуляр за докладване на различни форми на насилие, който ще бъде анализиран от професионалист. В зависимост от исканията и нуждите, на жертвата на подобно насилие ще бъде предоставена правна, психологическа и/или пасторска помощ.

 

Ако жертвата го поиска, екипът Stop abus информира и съдебните власти и моли църквата или християнската организация, където е извършено насилието, също да предприеме действия.

 

Всеки случай ще бъде проследен от Консултативна и мониторингова комисия, която е в контакт с CNEF, Протестантските семейни асоциации (AFP), Мрежата за взаимопомощ и подкрепа на служението (RESAM) и Асоциацията на християнските съветници (ACC Франция).

 

„Чрез това ново служение ние се стремим да направим нашите църкви по-гостоприемни и по-безопасни, в дух на защита на уязвимите хора, които са жертви на сексуално насилие“, се казва в изявление на CNEF.

 

Уебсайтът също така предлага раздел с често задавани въпроси, за да предостави подходящи отговори на определени въпроси, които жертвите може да имат, като например: „Кога можем да говорим за духовно насилие в нашите евангелски среди?“, „Имаме ли право да осъдим брат или сестра във вярата?“, или „Какви са разликите между сексуално насилие и изнасилване?“.

 

CNEF , предизвикани от разкритията за сексуални злоупотреби, които засегнаха Френската католическа църква, започнаха да предприемат инициативи срещу всички видове злоупотреби през 2019 г., когато изпратиха писмо до всички свои членове, за да повишат осведомеността по този проблем, и основаха „работна група за разработване на пасторска деонтология, която да направи препоръки към техните пасторски органи”.

 

Тази работна група представи Ръководство от 44 страници с добри практики за борба срещу сексуалното насилие през юни 2021 г., което беше одобрено от почти мнозинство от членовете на пленарната асамблея на CNEF със 78 положителни гласа от 79.

 

„Последните разкрития за сексуално насилие и малтретиране от всякакъв вид в нашето общество ни предизвикаха. Те не са нови, но за нас беше важно да не ги пренебрегваме. Ние имаме отговорността да предотвратяваме, да реагираме и да даваме пример във всичко, което можем да направим в рамките на CNEF “, посочи бившият вицепрезидент на CNEF Марк Дероу.

 

Източник: "Евангелски фокус"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.