ЕКЛИСИАСТ, глава 10

0

МИРО ЗА СВЯТО ПОМАЗАНИЕ – 4 Четиво с продължение… ДЪРВЕНОТО МАСЛО Приготвянето на масло за свято помазание е била свята и отговорна работа на онези свещеници към храма, които са били мироварци. Те са изпълнявали точните указания дадени на Мойсей за служението им. „При това Господ говори на Мойсей, казвайки: Вземи си изрядни аромати, от…

ЕКЛИСИАСТ, глава 10

ЕКЛИСИАСТ, глава 10

МИРО ЗА СВЯТО ПОМАЗАНИЕ – 4

Четиво с продължение…

ДЪРВЕНОТО МАСЛО

Приготвянето на масло за свято помазание е била свята и отговорна работа на онези свещеници към храма, които са били мироварци. Те са изпълнявали точните указания дадени на Мойсей за служението им.

„При това Господ говори на Мойсей, казвайки: Вземи си изрядни аромати, от чиста смирнаблагоуханна канела… ,благоуханна тръст…, касия… и дървено масло един ин; и да ги направиш миро за свято помазване, мас приготвена според изкуството на мироварец; това да бъде миро за свято помазване..“ Изх.30:22-25

За приготвянето на мирото за святото помазание е трябвало всички съставки да се поставят в  Дървено масло, това е зехтин добит от плодовете маслината. Маслините се обрулват, събират се и силно, и многократно се пресоват, за да изпуснат ценното масло от което се приготвя мирото за помазание.

Дървеното масло за помазание добито от плодовете маслината, насочва нашето внимание към напълно и завършено дело на Помазаника – Исус Христос. Така както маслиновите плодове трябвало да бъдат обрулени, събрани, смачкани и пресовани за да изтече ценното масло, така и Христос е бил хванат, бит, нараняван, мачкан и хулен в цялото Си естество, за да може ние да се наслаждаваме на помазанието изтекло от Неговата жертва във всяка област от нашия живот.

Маслините в древният Израел са преминавали през три цикъла на пресоване.
Първата преса е давала необработен зехтин, който се е използвал в еврейския храм за осветление.
Маслото от втората преса се е използвало за приготвяне на мирото за помазване за посвещение, служение или за изцеление.
Маслото от третата преса е използвано за направата на сапун за почистване.

По същия начин нашият Господ Исус е бил притесняван, притискан и пресован за да ни осигури съвършено спасение, което включва:
Освобождение от всички сили на тъмнината,
Божествено изцеление за телата ни
Пълно опрощение на всичките ни грехове и
Сила за посвещение и служение на Господа с Дух и истина.

Христовото „пресоване“ започва от онази градина наречена „Гетсимания“ в е бил преди да бъде заловен.
„Тогава Исус отиде с тях на едно място, наречено Гетсимания; и каза на учениците Си: Седете тука, докато отида там да се помоля. И като взе със Себе Си Петър и двамата Зеведееви синове, захвана да скърби и да тъгува.Мат. 26:36,37 

Името Гетсимания означава „преса за маслини“.  Онази тъмна нощ преди залавянето Му е било време на физическа и духовна тъмнина., за това на онези, които са дошли да Го хванат, Исус им е казал: „…сега е вашият час и на властването на тъмнината“ (Лука 22:53).
В тази духовна тъмнина Исус усърдно се е молил на Своя небесен Отец притеснен от онова което Го е очаквало. В Гетсимания Исус „като изпитваше мъка, молеше се по-усърдно; и потта Му стана като големи капки кръв, които капеха на земята“ (Лука 22:44). Там Той е преодолял силата на тъмнината и ни е дарил с Божията светлина за да станем: „…избран род, царско свещенство, свят народ, люде, които Бог придоби, за да възвестявате превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина;“ (1 Пет. 2:9)

Смазването на Исус продължава на мястото за обиди, подигравки в двора на първосвещеника и след това пред Пилат, където бил поругаван и жестоко бичуван от римските войници. Христос е понасял удари след удари, рана след рана, докато кожата Му не била разкъсана и костите Му оголени (Пс. 22:17, 129:3), всичко това, за да изкупи нашето изцеление и здраве. За това пророк Исая казва: „с Неговите рани сме изцелени“ Исая 53:5.

Както маслините се пресоват и трети път, така и Христос е бил „пресован“ угнетяван до крайност и прикован на кръст, за да стане за нас пълната пречистващата си сила. Той е бил разпънат за да понесе нашите грехове. Той е пролял кръвта Си на Голгота за да ни измие всичките ни грехове. Направил ни е по-бели от сняг и ни е освободил за винаги от проклетията на греха.

Нека всеки път когато биваме помазвани с маслото за свято помазване, да си припомняме, че за нас Христос беше съкрушен, угнетяван, бит и нараняван. Че за нас той беше и прикован на кръста за да ни изведе от тъмнината на греха и на смъртта за да ни постави в Неговата славна светлина.
Че в Неговите рани ние имаме изцеление на телата ни.
Че Той умря на кръста за да ни даде пълно опрощение на грехове и че да ни даде сила за служение, за да станем Негови пратеници – апостоли, пророци, пастори, благовестители, учители на истината, служители на правдата и на Божието царство! Всички ние които повярвахме и Го изповядваме за наш Господ и Спасител, да бъдем Негово царско свещенство, люде, които Той е придобил за възвестяване превъзходствата на Неговото царство!

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.