До започване на гражданска война…

0
До започване на гражданска война…

До започване на гражданска война…

Християните в Сирия

До започването на гражданската война, християнското малцинство в Сирия, което основно е съсредоточено в столицата Дамаск, като цяло е уважавано.

Християните съставляват около 6.3 на сто от населението, и са се радвали на безпрецедентна за Близкия Изток свобода и стабилност.

Православните и католическите църкви са съществували преди исляма и все още са места за поклонение на много благочестиви християни.

Въпреки, че имат свобода да се покланят, ако християни благовестват на мюсюлмани и споделят вярата си открито, е възможно да станат обект на публично преследване. Всяка една активност, която може да застраши правителството или обществения ред се взема под внимание, и това затруднява разпространението на Евангелието. Проповядването на Евангелието е законно, но визи не се дават за мисионерска работа. Обръщането от исляма към християнството в Сирия е рядкост и често е придружено с противопоставяне.

Молитвени нужди:

1) Да се молим християните да достигат мюсюлманите в Сирия.

2) Да се молим за сили, насърчение и мир за християнските работници в Сирия.

3) Да се молим сирийските обръщенци към Христос да бъдат смели свидетели на техните семейства, приятели и съседи.

Ето и част от бележките на журналист, който е имал разговор със сирийски християнин:

Нашият екип се срещна с двама сирийски християни, от които единият все още работи в Сирия, а другия работи между сирийските бежанци в Турция.

Ето някой от нещата, които научихме за Сирия и църквата там:

Бог работи. Един от нашите познати ни каза за район в Сирия, където преди 18 месеца е имало само 12-13 християни. Днес, там има повече от 70 християнски ФАМИЛИИ! Както се е случило и на други места (Иран, Египет), хората виждат истинското лице на исляма, и това отваря хората за Христос и неговото учение.

Чухме сведения за растеж на църквата между кюрдите.

Бог прави чудеса за да привлече хората към Христос. Това беше тема на много истории от Сирия. Един човек е бил изцелен от рак и се е обърнал към Христос. Жена, която е била парализирана от 10 ГОДИНИ поради удар е била изцелена и е дошла при Христос.

Има и гонения … особено от роднините. Сега, новите обръщенци от исляма са най-притеснени за това как техните семейства ще реагират. Това е мястото, където първата линия на гонения се случва. Много пъти сирийските християни не казват на техните семейства – поне в началото – и много не се срещат с други вярващи, поради риска от конфронтация с техните семейства.

Сирийците бягат към съседните страни. Посетихме един турски град, където ни казаха, че през последните 6-8 месеца десетки хиляди сирийци са дошли. Видяхме също и бежански лагер, където сирийци са настанени в Турция. Интересното е, че разделят християните от мюсюлманите в лагера, или поне в лагера, който видяхме.

Трудностите, които изпитват живеещите в момента в Сирия са невероятни. Един от нашите познати ни каза, че има електричество само три часа през деня … и, че това е доста добре! Почти няма лекарства за населението. Пътищата са пълни с барикади … казаха ни за една 60 километрова отсечка, на която има 23 пропусквателни пункта … контролирани от различни групи с различни приоритети и цели. Така че, ако получите разрешение да продължите пътуването си от едната група, може и да не ви послужи на другия пропускателен пункт…. и даже могат да ви убият. Изобщо пътуването от едно място до друго е опасно начинание.

Молим ви, молете се за нашите братя и сестри в Сирия!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.