Хвалителите в България се събират за общение

0
Хвалителите в България се събират за общение

Хвалителите в България се събират за обще...

Детелина Дамянова, 01.09.2006

На 9-ти септември в Сливен ще се проведе събиране за общение на хвалители на национално ниво. Църква “ДАВ България”- Сливен ще бъде домакин. Събитието се реализира със съдействието на църквите: „Шалом” – Ловеч, „Прелом” – София, „Ново поколение” – София, „Блага вест”- София, ЕПЦ 2 – София, „Сион”- Стара Загора, ЕПЦ-Варна, „Правда,мир и радост в Святия Дух” – Бургас, ЕПЦ 4 – Пловдив и други.

ИНТЕРВЮ НА ДЕТЕЛИНА ДАМЯНОВА С ДАНАИЛ ТАНЕВ

Kак се роди идеята за тази конференция ?
Идеята се роди още преди 4 години, но сега е много по-ясна от тогава. С някои мои приятели – лидери на хваление в България, имахме в сърцата си желание да направим нещо за взаимоотношенията между хвалителите в България, но явно не беше дошло правилното време и идеята не се разви. През февруари, тази година, се бяхме събрали лидери на хваление от около 17 църкви. Една от главните теми на разговора беше точно тази – нуждата от взаимоотношения с хвалители в България.

Каква е целта?
Целта е опознаване, сближаване и развиване на приятелства между хвалители. Вярваме, че тези взаимоотношения ще ни стимулират да се развиваме. Истината е, че ние сме едно тяло, но всеки има различна част от картината. Само когато се съберем, можем да видим цялата картина. Другата цел е откриването на ресурсите в Тялото Христово. Имаме голям потенциал, но не го познаваме, защото той не е имал среда да се изяви.

С какво това начинание е по-различно от „Улови звука на небето“ и хвалебните kонференции в Ловеч? Защо се провежда точно в Сливен?
Първо, това няма да е конференция, а ден за общение. Ще имаме поклонение, молитва и много малко споделяне (не проповядване) от няколко хвалителя. Ще преобладава общението.

Това събитие е по-различно относно целите, методите и формата си.
Направихме го в Сливен, най-вече защото е по-централно място в България и е по-удобно за хората, които пътуват. Идеята ни е то да продължи да се осъществява и в други градове на страната. Това е въпрос на плануване, преценка и организация.

Има ли надпревара за сценична изява между хвалебните тимове?
Изяви на тимове и хора няма да има. Вероятно, някои ще ни послужат с дара си, но това не е изява. Фокусът изобщо не е върху изявата. Правим всичко възможно, за да премахнем фокуса от личности, групи, църкви… Разбира се, винаги има група от хора, която носи и формира визията на всяко събитие, но не е нужно да парадираме с това.

За мен не са важни името и църквата. Важно е да разпознаем специфичния дар и специфичното помазание, което всеки човек има. Според целите се насочваме към съответните хора със съответните дарове.

Вашето мнение за песните с няколко превода. Според Вас, на какво се дължи това и как би могло да се промени?
За песните с няколко превода мнението ни е лошо J. Дължи се на много неща. Някои от главните причини са: липса на каквато и да е структура за синхронизация между превеждащите; недостатъчно познаване на тази материя; отношение на нездравословна независимост в църквата.

Не можем да обвиним някого. Може би, не сме имали силите да направим нещо по въпроса. Истината е, че всеки е давал най-доброто от себе си.
Какво може да се промени? В момента работим по въпроса за преводите на песни с една група от около 25 човека, които знаем, че превеждат активно и имат някакви познания и/или опит в тази сфера. Стараем се да открием и други хора, които превеждат активно, и да изградим синхронизация. За сега не желая да правя реклами и да парадирам, понеже сме в начални стадии – опитваме, експериментираме, борим се… Нека първо да изградим нещо, да намерим някакъв работещ механизъм, който да се докаже, и тогава спокойно ще можем да говорим за него. Дори и да не успеем този път, насърчителното е, че опитваме. Всеки опит ни приближава към успеха. Ако плановете ни се развиват успешно, се надявам до няколко години Църквата в България осезаемо да почувства ефекта. Не си правим илюзия за сто процентов успех, но определено ще има подобрение в сферата на преводите.

Вие, като организатор, мислите ли, че събития като това комерсиализират християнската музика в България?
Смея да твърдя, че специално това събитие ще е различно от всяко друго, което се е провело в България. Не знам, може и да е имало, но аз не съм чувал за такова. Не го сравнявайте с „Улови звука” или „Нова вълна”, понеже между тях има сериозни различия. Това събиране е далече от комерсиализацията и ще се стремим да го поддържаме такова. Не можеш да градиш ефективни взаимоотношения на комерсиална основа или с комерсиални методи.

Kakво бихте посъветвали хората, които нямат възможност или се колебаят дали въобще да дойдат?
Причината, поради която се стараем да дадем гласност на това събитие, не е за да привлечем повече хора. Поне в този случай бройката няма абсолютно никакво значение. Дали ще сме 2-ма или 200, общението ни ще бъде качествено. Просто осъзнаваме, че липсата на взаимоотношения между хвалителите е незапълнен вакуум и искаме да дадем шанс на всеки, който търси такава среда, да я намери. Така че, всеки трябва да реши за себе си. Ако не чувства нужда от взаимоотношения с хвалители, може би събитието няма да го вълнува, и това е ОК. Но ако усеща такава потребност, конференцията е точно за него. Аз се нуждая от подобно събитие, затова давам ресурси от всякакъв род, за осъществяването му. Искам да се запозная с хора, които са ентусиазирани да се запознаят с мен, както и аз съм ентусиазиран да се сприятеля с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.