Бракът на мода в Норвегия

0

Все повече двойки се женят в Норвегия. В същото време те изглежда остават заедно по-често.

 

През 2022 г. около 21 000 души са сключили брак. Това е увеличение от 4700 сватби в сравнение с 2021 г., съобщава Норвежката статистическа аген…

Бракът на мода в Норвегия

Бракът на мода в Норвегия

Бракът на мода в Норвегия
Все повече двойки се женят в Норвегия. В същото време те изглежда остават заедно по-често.

 

През 2022 г. около 21 000 души са сключили брак. Това е увеличение от 4700 сватби в сравнение с 2021 г., съобщава Норвежката статистическа агенция. В същото време 17 000 съпрузи са се разделили. Последният брой не е бил толкова нисък от 80-те години. През 2021 г. са се развели още около 700 души.

 

В същото време трябва да се отбележи, че по-ниският процент на разводите се отнася само за хора под 50 години. По-възрастни съпрузи се развеждат също толкова често, колкото и миналата година, казва демографът Андерс Стьонсебьо.

 

Той обяснява тази тенденция с факта, че хората се женят на по-зряла възраст и раждат деца по-късно. „Знаем, че много хора запазват семейството си, докато децата не се изнесат от вкъщи. Тази фаза естествено идва в по-напреднала възраст.“

 

Демографът смята, че нарастването на браковете се дължи отчасти на пандемията от ковид, съобщава Dagen. „За мнозина сватбата е един от най-важните дни в живота им. Традицията е семейството и приятелите да се събират на парти, а това не беше възможно по време на пандемичните мерки“, казва Сьонстебьо. Затова той подозира, че хората може да са отложили сватбите си, докато не отпаднат ковид ограниченията.

 

Забележително е, че най-бързо нараства броят на браковете, сключени в църква. Общо 37 процента от хората, които се женят, са го направили в Църквата на Норвегия. „Броят е значително по-висок, отколкото през 2018 г. и 2019 г.“, казва лидерът на църковния съвет Кристин Гунлейксруд Раум в прессъобщение.

 

CNE News  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.