Арменска майка моли света да откликне на призива ѝ

0

Майка на болно от рак дете е сред онези, които бият тревога за ужасната ситуация в Нагорни Карабах, малък регион без излаз на море между Армения и Азербайджан.

 

Гаяне Беглариан е прекарала последните няколко седмици в тревоги за 4-годи…

Арменска майка моли света да откликне на призива ѝ

Арменска майка моли света да откликне на призива ѝ

Арменска майка моли света да откликне на призива ѝ
Майка на болно от рак дете е сред онези, които бият тревога за ужасната ситуация в Нагорни Карабах, малък регион без излаз на море между Армения и Азербайджан.

 

Гаяне Беглариан е прекарала последните няколко седмици в тревоги за 4-годишната си дъщеря Моника, която страда от рак на черния дроб.

 

Нейните страхове започват на 12 декември, когато според съобщенията азербайджански протестиращи блокират път, известен като коридора Лачин, предотвратявайки вноса на храна, лекарства и основния транспорт в или извън региона на Нагорни Карабах, известен също като Арцах.

 

28-годишната жена, която живее в Нагорни Карабах, казва пред CBN, че първоначално не е била сигурна дали ще може да транспортира дъщеря си за необходимото медицинско лечение.

 

„Тя все още се нуждае от лечение… и няма какво да правим в Арцах, защото нямаме необходимото оборудване; ние нямаме лекари“, казва Беглариан. „Нямаме лекари, които да дойдат и да осигурят необходимото лечение.“

 

„Бяхме уплашени“, каза Беглариан. „И наистина бяхме притеснени от ситуацията, защото животът на детето ми зависи от това лечение.“

 

Тя и семейството ѝ чакат премахването на блокадата от 12 декември, за да видят дали ще се направи нещо. За щастие се съобщава, че Червеният кръст е посредничил семейството да излезе ot regiona и Моника да получи медицинската помощ, от която се нуждае.

 

Беглариан се е обадила на CBN само часове след напускането на Нагорни Карабах. Тя казва, че не е сигурна дали семейството ще може да се прибере у дома след лечението на Моника поради продължаващото блокиране.

 

Майката също разпалено говори за условията на място в региона, отбелязвайки, че храната и ресурсите са оскъдни, тъй като блокадата продължава вече месец.

 

„Те наистина се нуждаят от храна“, казва Беглариан. „Няма доставка на необходимите ресурси за живеене.

 

Доставките, които обикновено идват от Армения, вече не могат да достигнат до 100 000 души, живеещи там. Беглариан казва, че зеленчуковите пазари са затворени и хората използват купонна система за храна.

 

„Всеки ден имаше стотици тонове добра храна, идваща от Армения, а сега е затворено“, казва Беглариан. „Хората умират там. Наистина, атмосферата е ужасна [и] наистина, наистина тежка.“

 

Тя се надява международната общност, която се съсредоточи силно върху войната в Украйна, да обърне повече внимание на случващото се в Нагорни Карабах.

 

„Всички говорят за Украйна. Искаме светът да чуе и нашите гласове“, казва Беглариан. „Говорим за това на висок глас. Опитваме се да достигнем до международната общност, но никой не ни отговаря.

 

Повече по темата можете да си припомните тук.

 

Източник: CBN News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.