Псалом 57

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Въпреки че Давид пишеше за обстоятелствата в неговия собствен живот, песе…

Псалом 57

Псалом 57

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец.” Въпреки че Давид пишеше за обстоятелствата в неговия собствен живот, песента му е пророческо слово, а не лично творчество, и беше предназначена за публично и редовно изпълнение от певците в храма. В нея се говори за осъждането на нечестивите и тяхната неизбежна гибел, докато за благочестивите звучи тържественото “Не погубвай”. “Поучение на Давид.” Това е четвъртият от т. нар. “златни” псалми и вторият от “Не погубвай”. Дори да нямат конкретно предназначение, тези заглавия помагат за по-лесното запомняне на псалома. Коне, бижута и други ценности биват назовавани с имена, като това не толкова ги описва, колкото ги отличава от другите, а в някои случаи показва особената стойност, която имат за своя собственик; така и Давид, големият поет на Изтока, озаглави любимите си песни, както заради по-лесното им запаметяване, така и за да изрази специалното си отношението към тях. Не винаги трябва да търсим особено значение в тези наименования, а да ги възприемаме така, както заглавията на песните и стихотворенията.

Ст. 2-6 – нечестивият враг е обвинен; ст. 7-9 – търси се справедлива присъда от Съдията; ст. 10-12 – пророческо видение за Божия съд.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.