Псалом 106

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Това е прекрасна песен за “избавените от Господа” (Пс. 106:2). Въпреки че възхвалява чудните …

Псалом 106

Псалом 106

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Това е прекрасна песен за “избавените от Господа” (Пс. 106:2). Въпреки че възхвалява чудните избавления и поради това да може да се пее от всеки, чийто живот е бил запазен по време на опасност, този псалом най-вече възвеличава Господа за вечните духовни благословения, за които подсказват временните блага. Темата е благодарността и причините за нея. Този псалом е изключително поетичен и би било трудно да се намери негов конкурент сред литературните произведения, създадени от човек. Боговдъхновените певци на Писанието ни най-малко не отстъпват на светските поети и автори на песни.

Псалмопевецът започва песента си, посвещавайки я на изкупените от Господа, завърнали се от плен (ст. 1-3), след това той оприличава тяхната история с тази на изгубили се в пустинята пътници (ст. 4-9), на затворници, изнемогващи в робство (ст. 10-16), на боледуващи хора (ст. 17-22) и на моряци, попаднали в буря (ст. 23-32). Заключителните стихове насочват вниманието към Божия съд над непокорните и милостта на Бога към страдащия народ (ст. 33-42), след което псаломът завършва с нещо като обобщение (ст. 43), където се твърди, че онези, които внимават в делата и пътищата на Господа, непременно ще видят и ще възхваляват Неговата благост.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.