70 убити християни и 500 опожарени домове в Нигерия

0

Войници и служители по сигурността не са успели да спрят ислямистите фулани, които са убили 70 християни в един район на щата Плато, Нигерия, докато в други райони войниците помогнали на убийците да унищожат земеделските земи, заявяват християнските…

70 убити християни и 500 опожарени домове в Нигерия

70 убити християни и 500 опожарени домове в Нигерия

70 убити християни и 500 опожарени домове в Нигерия
Войници и служители по сигурността не са успели да спрят ислямистите фулани, които са убили 70 християни в един район на щата Плато, Нигерия, докато в други райони войниците помогнали на убийците да унищожат земеделските земи, заявяват християнските лидери от страната.

 

Мюсюлманските екстремисти са убили най-малко 70 християни, изселили са над 30 000 други и са изгорили 500 домове при нападения над села в окръг Мианго и окръг Баса през първите три седмици на август, съобщава Дейвидсън Малисън, говорител на преобладаващо християнската етническа група Иригве.

 

Пастир Ронку Ака, друг лидер на общността в Иригве, заявява, че нападенията са станали факт, въпреки наличието на сили, разположени в района за защита на местните  жители.

 

„Докато ислямистите атакуваха нашите общности, войниците и другите агенти по сигурността бяха наоколо“, казва пастир Ака в съобщение до Morning Star News. „Докато нашествениците извършваха атаките, очаквахме силите на сигурността да се изправят срещу жестоките нападатели и да спрат разрушенията, но това не се случи."

 

Когато пастир Ака разпитва войниците защо не са се намесили, те му казват, че не са получили заповед да отблъснат нападателите.

 

„Ако войниците по сигурността се бяха намесили и им беше позволено да си свършат работата, може би нападателите нямаше да успеят със злите си планове и моите хора нямаше да страдат, както е в момента“, казва пастирът.

 

Смята се, че атаките през последния месец са довели до унищожаване и на 1000 ферми.

 

Пастир Дачоллом Датири, президент на Църквата на Христос в Нигерия (COCIN), апелира към държавните и федералните правителства по света да предоставят помощ за 30 000 души, разселени от 39 християнски общности в Иригве в окръг Баса, които сега се намират в лагери за вътрешно разселени лица в Мианго и Куал.

 

Източник: Morning Star News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.