25 християни убити от терористи в Нигерия

0

Терористи са убили трима християни в щата Бенуе, Нигерия в неделя (18 септември), след което са заклали най-малко 22 други в същия район през последните три седмици, съобщава Morning Star News.

 

Нападателите атакуват предимно християнс…

25 християни убити от терористи в Нигерия

25 християни убити от терористи в Нигерия

25 християни убити от терористи в Нигерия
Терористи са убили трима християни в щата Бенуе, Нигерия в неделя (18 септември), след което са заклали най-малко 22 други в същия район през последните три седмици, съобщава Morning Star News.

 

Нападателите атакуват предимно християнското село Це Нгбан в окръг Гума около 16:00 часа, казва жителят на района Пол Адагу в текстово съобщение за Morning Star News. Друг жител, Майкъл Джухул, е потвърдил разказа на Адагу.

 

„Терористите, които нападнаха общността на Нгбан, бяха повече от две дузини и всички те бяха въоръжени с оръжия“, пише Джухул до Star News в текстово съобщение. „Те убиха трима членове на нашата общност.“

 

Той добавя, че през предходните три седмици мюсюлманските екстремисти са убили 13 християни при атаки срещу селата Це Нумгбера, Умела, Йогобо и Укохол, също в окръг Гума.

 

Председателят на района на местното управление на Гума, Майк Уба, казва, че четирима от 13-те християни са били убити на 9-10 септември в две села, Укохол и Йогобо, включително две жени.

 

„Ислямистите унищожиха къщите на тези християни, като ги подпалиха по време на нападенията, които продължиха два дни, петък и събота, 9 и 10 септември. Седмица по-рано девет християни бяха убити при отделни атаки в района на местното управление на Гума (LGA) от тези пастири.“

 

Освен това Уба казва, че девет други християни са били убити през първата седмица на септември в окръга, трима в село Це Нумгбера на 3 септември и шестима в село Умела на 1 септември.

 

В щата Плато последователи на традиционната религия, носещи маски, нападнаха църковна служба в неделя (18 септември), като раниха няколко членове.

 

Маскираните, племенни анимисти нападнали пастора и членовете на църквата и унищожили оборудването на църквата Assembles of God в село Шикал, окръг Лангтанг, казват местните жители.  Нападателите казали на християните, че не трябва да провеждат богослужения, докато маскираните нападатели изпълнявали традиционните си религиозни ритуали.

 

„Пасторът и членовете му бяха бити, а църковните имоти унищожени“, казва жителят на района Зион Кантак в текстово съобщение за Morning Star News. „Това не е първият път, когато християни биват атакувани, тъй като през последните години те са свидетели на непрекъснати атаки, без властите да направят нищо, за да защитят християните от нарушаването на тяхната религиозна свобода.“

 

Жителят на района Емануел Лунгфа каза, че нападателите са били християните и са ги изгонили от сградата на тяхната църква. Брайт Лонгвус, друг жител, каза, че маскирани терористи атакуват християни и това е станало нещо обичайно.

 

„Те нахлуват в християнските центрове за поклонение, когато пожелаят и нищо не се прави за защита и защита на християните“, казва Лонгвус. „Християните тук са безпомощни срещу подобни атаки, а правителствените служители и агенциите не са положили никакви усилия да ограничат тези атаки.“

 

Председателят на Християнската асоциация на Нигерия (CAN), отговорен за щата Плато, казва, че е бил информиран за нападението и разследва.

 

Алфред Алабо, говорител на полицейското командване на щата Плато, казва в изявление за пресата, че районният полицейски служител е потвърдил нападението.

 

Източник: Morning Star News

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.