16 януари / Исус Навиев

16 януари / Исус Навиев

16.01.2021 Off By Evangelsko.info

прочит за деня: Исус Навиев 11-15 глава

ТЕРИТОРИИ

Днес четем пет глави, в които имената на географските обекти са толкова много, че се изкушаваме да ги прескачаме. Питаме се какво значение има за нас, като съвременни хора, името на долината, през която е минавала границата на наследството на дадено племе?! И защо Бог е описал тези граници с такава прецизност?! Можел е да ги назове някак… по-общо… но не го е направил. Вероятно е била нужна точност при определяне на наследството, за да се пресече всеки повод за спор между хората Му. И още нещо: нужно е било всяко племе да знае докъде се простира неговата отговорност през Бог да се грижи, да обработва, облагородява, населява и защитава земята. Обещаната земя.

Ние сме Божият народ на 21 век – хората, призовани да носим ярко вярата в сърцата си и да свидетелстваме за Него. На всеки от нас е поверена житейска територия – с ясни граници и прецизни указания за грижата за нея. За едни това е офисът или домът им, за други територията е по-мащабна, но за всички ни това е територия на влияние. Дали възпитаваш децата на хората, дали обслужваш клиенти на бензиностанция или менажираш трафика в голям град – ти носиш отговорност за тази територия: да бъде завладяна за Господа! Не е лесно това, тъй като дяволът не си дава териториите без бой („Нямаше град, който да сключи мир… те превзеха всичките с бой” ИН 11:19).

От огромна важност е дали владеещият територията носи Божията любов, мир и мъдрост в сърцето си!

Понякога си казваме: Невъзможно е! В моята област няма място за „добрички” християни! Средата е откровено враждебна (атеистично семейство, нечестиво общество, корумпирани политици…). Навярно подобни мисли са минавали и на Исус Навиев, когато околните царе са се обединили против него (ИН 11:1-5) и броят на войните им е бил „колкото пясъка покрай морето, с твърде много коне и колесници”. Но Господ му е казал: „ДА НЕ СЕ УБОИШ ОТ ТЯХ… АЗ ЩЕ ГИ ПРЕДАМ ВСИЧКИ… (ИН 11:6)

Коя е твоята територия, която все още не си разпознал като Обещаната земя?

Даниела Енчева